Твір на тему: «Чи можна тільки силою високого духу від селянської хати піднятися до світових вершин інтелекту?»


Рейтинг твору 3.94 на основі 17 голосів

Успіх… Здається, це слово солодке на смак, таке воно бажане у житті кожної людини. Ми захоплюємося інтелектом передових бізнесменів, людей, які за допомогою свого розуму піднялися над усім світом та відчули смак перемоги. Та чи може проста, звичайнісінька людина досягти таких висот?

На перший погляд може здатися, що пересічна особа з селянської хати не здатна піднятися до вершин інтелекту. Її ресурси обмежені, можуть виникнути проблеми з книгами та посібниками, доступом до інтернету, нестачею кваліфікованих викладачів. Сільські діти змалку привчаються до праці, споріднюються із землею і, можливо через це, мають менші мотивацію і бажання навчатися та розвиватися інтелектуально.

Проте, якщо зануритись у цю тему глибше, ми бачимо зовсім іншу картину. Хіба генії обирають, де їм народжуватися? Хіба працьовита та наполеглива людина, яка живе у селі, відрізняється від людини з такими ж якостями, що живе у місті? Єгова із поеми «Мойсей» Івана Франка казав: «Тісна і вузька і найбільших колиска». Несприятливі умови лише мотивують сильну людину йти далі. Обмежені ресурси і нестачу кадрів можна компенсувати самонавчанням. Прагнення людини неможливо зупинити нічим, тим більше людини самооганізованої, із силою високого духу. Вона знає, як боротися із обставинами, знає як іти до своєї мети та перемагати.

Історія має чимало прикладів, коли найвпливовіші люди виходили зі звичайних родин, маленьких міст або сіл. Прикладом можуть слугувати Уолт Дісней, Луї Армстронг, Соломія Крушельницька, Лесь Курбас та інші. Титан українського слова Тарас Шевченко зріс за допомогою сильного, волелюбного духу від кріпака до випускника Петербурзької академії мистецтв. Розкриваючи цю тему, важко не згадати Степана Радченка з урбаністичного роману «Місто» Валер’яна Підмогильного. Хлопець із звичайнісінького села вступив до університету за допомогою своїх знань та умінь, які, в свою чергу, він отримав завдяки наполегливій праці над собою.

Такими чином, можна сказати, що будь-яка людина може розвиватися та досягти інтелектуальних вершин, за умови що вона сильна духом, працьовита і впевнено йде до своєї мети.