Твір на тему: «Чи можна не любити Батьківщину?»


Рейтинг твору 5 на основі 2 голосів

Батьківщина — це те, що є в кожного від народження. Ми її не обираємо, тому чи зобов’язані любити?

По-перше, я не погоджуюсь із тими людьми, які стверджують, що батьківщина — це суто держава, в якій ти народився. Вони зводять це поняття лише до чітко окресленої території. У чомусь вони мають рацію, але для мене це поняття не обмежується лише кордонами рідної країни. Україна, безперечно, є моєю Батьківщиною, адже тут живе моя сім’я, тут народився і я сам. Я справді люблю цю країну та був би радий присвятити їй своє життя. Але я навчився бачити Батьківщину в значно менших речах, які комусь можуть здатися дрібницею.

Маленькою батьківщиною для мене є вулиця, де я провів дитинство. Я пам’ятаю, як ми гралися там разом із друзями, а ввечері мама кликала мене вечеряти. Були моменти, коли я гуляв нею один, переповнений думками чи засмучений. Я можу пригадати кожний будинок, який траплявся мені на шляху. У вікнах тих будинків я бачив Батьківщину.

Моя Батьківщина — це й моя школа, де я вперше знайшов справжніх друзів, навчився бути сміливим, почав розуміти життя. У її стінах я знайшов своє перше кохання і перший біль. Мені однаково важливі всі ті люди, які впливали на мене всі ці роки. Вони робили і продовжують робити мене кращим кожного дня. У їхніх очах я бачу Батьківщину.

Я знаходжу Батьківщину у власній родині. Моя сім’я схожа на маленьку державу, яка завжди кине всі свої сили на допомогу комусь із рідних. Я пам’ятаю мамину колискову, татові міцні обійми. Саме з цього почалося моє життя. Мої батьки з раннього дитинства намагалися прищепити мені любов до рідного краю, повагу до Батьківщини. Я дуже вдячний їм за це. І вони теж є моєю Батьківщиною.

Я хочу сказати, що кожний має не одну батьківщину. Але всі вони потім складаються в одну велику, любов до якої є безмежною. Адже батьківщина — це все, що ти любиш. Це як одна велика родина, у якій знайдеться місце для кожного.

Отже, чи можна не любити Батьківщину? Хтось відповість, що так. Багато людей не люблять чиновників, політиків, керівників нашої держави. Деякі засуджують і самих громадян. Але чи тільки це можна назвати Батьківщиною? Я вважаю, що ні. Люди повинні навчитися розуміти, яке значення має це слово особисто для них. Лише тоді вони будуть здатні визнати, що не любити свою Батьківщину неможливо. Адже вона є втіленням усіх ти прекрасних речей, які роблять нас щасливими, а наше життя наповнюють сенсом.