Твір на тему: «Чи може книга бути другом і порадником?» (варіант 2)


Рейтинг твору 5 на основі 1 голосів

Чи може книга стати другом і порадником для людини? Для відповіді на це запитання варто спочатку розібратися з її призначенням.

Споконвіку книга була символом мудрості та джерелом знань. На відміну від інших винаходів давнини, вона не віджила себе, адже людство завжди потребувало розвитку науки для прогресу. Навпаки способи книгописання та матеріал для створення книг щоразу вдосконалювались.

Виникнення книг пов’язують з необхідністю людини зберігати свої думки, плани та здогадки, що робить її в прямому сенсі контейнером знань, а значить — річчю, безумовно, цінною. Кожна книга є тим, про що думав її автор — відбитком людської пам’яті. Вона ніби копія окремої особистості на тлі паперу.

Тепер, повертаючись до запитання, можна однозначно ствердно відповісти на нього, та й історія наповнена безліччю прикладів на цю тему. Взяти хоча б Ярослава Мудрого — людину, за якої розквіт Київської русі дійшов до апогею. З історії нам відомо про його великі діяння практично у всіх сферах політики. Окрім цього, збереглися перекази про велику бібліотеку в Києві, побудовану за його правління, якою князь пишався і якій приділяв багато уваги. Чи свідчить це про його погляди на важливість книги в житті людини? Чи можна вважати, що саме вони привели князя Київського до великих здобутків? Скоріше так, адже в ті часи книги були чи не єдиним джерелом інформації, і Ярослав Мудрий добре це розумів. Врешті-решт, він увійшов в історію з «титулом», що говорить за себе.

Не варто забувати й про те, що книги досі відіграють неабияку роль, в інформаційну епоху, незважаючи на поступове перехоплення їхньої ролі іншими винаходами, як-от, Інтернетом. Людина досі може знайти у них відповідь на важливі запитання для себе, переоцінити свої погляди на життя і навіть змінити їх. Часто в нашому житті ми опиняємося на роздоріжжі вибору, і одного разу такий випадок стався і в моєму житті, коли питання змін у ньому стало неочікувано болючим. У цей час на допомогу мені прийшов роман Івана Багряного «Тигролови». Позитивні, волелюбні та радикальні тези цього твору підказали мені правильний, на мою думку вибір, — йти вперед.

Отже, якщо ми готові зрозуміти книгу і дійсно відкриваємо їй свою душу, вона може стати порадником. Книга приходить на допомогу в складних ситуаціях, адже втілює величезний досвід попередніх поколінь, які, можливо, володіють секретом їхнього вирішення. Тому якщо людина готова приділяти увагу вивченню книг, якщо вона вміє знаходити істину між рядками й оперувати нею, проводячи аналогію з реальним життям, можна з упевненістю сказати, що книга стане для неї другом!