Твір на тему: «Чи може книга бути другом і порадником?» (варіант 1)


Рейтинг твору 4.75 на основі 4 голосів

Книгу класично називають джерелом мудрості та знань. Та рідко хто замислюється над тим, що хороший роман може врятувати від затяжної депресії і допомогти краще, ніж когорта психотерапевтів. Книжковий світ хоч і не є справжнім, але зображені там події є іншим досвідом, який не можливо отримати в реальних умовах. І хороша книга стає і другом, і порадником.

Перш за все, читання є магічним дійством. Ти забуваєш про час, місце, про все на світі. Існуєш лише в рамках створеного простору. Це допомагає відволіктися від власних проблем. І стається насправді чарівна річ: вирішення усіх питань приходить не тоді, коли думаєш про це постійно, а коли відпускаєш ситуацію та заспокоюєшся. Несподівано якийсь діалог чи ситуація у романі допоможуть зрозуміти, чого хочеш сам. І книги можуть бути різними: від художніх до професійних. Можливо, у сімейних справах допоможе «Кайдашева сім’я» Івана Нечуя — Левицького, а у справах любовних — Іван Франко. Розмови з Григорієм Сковородою допоможуть зрозуміти себе самого, і світ довкола, сформувати свою філософію.

Книги своїми ідеями можуть стати порадниками і для цілого суспільства. Прикладом може бути творчість окремих письменників. Еріх Марія Ремарк писав і про Першу, і про Другу світові війни. У своїх романах він розвінчував воєнну романтику, показував реальні жахіття. Його пацифізм був не до вподоби німецьким офіцерам. Через це Ремарк не отримав Нобелівської премії, навіть став емігрантом. Проте його твори вразили багатьох читачів, про що свідчили тисячні продажі книг.

Книга може врятувати від суїциду, надихнути на новий проект чи відродити віру у кохання. Вигадані письменниками історії можуть вразити до глибини душі, змусити замислитися над своїм життям, прийняти важливі рішення. І такою книгою можете стати будь-яка. Головне, вчасно знайти такого друга і вміти прочитати його поміж рядків.