Твір на тему: «Чи кохав Жульєн Сорель Луїзу де Реналь по-справжньому?» за романом Стендаля «Червоне і чорне»


Рейтинг твору 4 на основі 71 голосів

«Я любив правду… А де вона? Усюди одне лицемірство або щонайменше шарлатанство, навіть у найдоброчесніших, навіть у найвеличніших!»

Стендаль

Жульєн Сорель – головний герой роману «Червоне і чорне». Він здібний, розумний, але мрійливий та тендітний хлопчик. З раннього свого дитинства у сім’ї теслі він був тягарем для батьків. Розуміючи, що фізична праця не для нього, він почав вивчати латинь у місцевого священика, сподіваючись на духовенську кар’єру. Хоч він і не був набожним хлопчиком, але для того, щоб потрапити у семінарію, дуже рано звик зображати побожність. Жульєн абсолютно свідомо лицемірив, вважаючи, що це є його єдина зброя в боротьбі за існування. Завдяки своїм успіхам у латині він з часом став гувернером в будинку мера міста, пана де Реналя.

Юнак болісно реагує на грубість місцевої знаті і відчуває себе в стані ворогів. Спочатку він вважає ворогом і дружину мера, пані де Реналь, та прагне домогтися перемоги над нею за допомогою власної привабливості і молодості. Але трапляється зовсім непередбачуване: він по-справжньому вперше у житті закохується. Пані де Реналь була чесною, благородною та чистою жінкою, вона не звикла змінювати коханців, а тому щиро вважала себе грішницею. В підсумку це каяття згубило і її, і Жульєна.

Сорель був змушений покинути будинок мера через анонімні листи і вступити до духовної семінарії. Але тут він теж помиляється. Незважаючи на звичку лицемірити, він не приховує знання та розум і викликає ненависть неосвічених і грубих товаришів по навчанню та підозри наставників. За допомогою абата Пірара Жульєн становиться секретарем та правою рукою маркіза де ля Моля.

Сорель швидко освоюється у вищому світі, він протиставляє легковажності та чванству вельмож горде презирство простолюдина, який всього добився працею і вірить у свою щасливу долю. Його манера триматися, розум, таємна прихильність революційним ідеалам зацікавили нудьгуючу, пересичену дочку маркіза Матильду. Їх любов нічим не нагадувала світле почуття Жульєна до пані де Реналь. Зневажаючи усіх навколо, Матильда вирішує вийти заміж за Сореля. Перед Жульєном відкривається блискуча кар’єра. Він досяг би усього, про що мріяв, якби не помста єзуїтів, які продиктували викривальний лист пані де Реналь.

Сорель, бажаючи помститися, стріляє в пані де Реналь, і його засуджують до смерті. І тільки тепер він стає нарешті самим собою. До Жульєна повертається колишня любов і він відмовляється просити про помилування. Його уявлення про честь та безчестя не дозволяють просити пощади у тих, кого він насправді зневажав. На суді Сорель в останньому слові, вперше в житті, відверто говорить про своє життя та звинувачує вище суспільство в бажанні покарати на його прикладі «цю породу людей низького походження», які насмілилися «затесатися» в вище суспільство. Жульєн загинув тому, що, як це не парадоксально, хоч він і проголошував повну безпринципність на словах, на справі виявився вище і чесніше тих, з ким зіштовхнула його доля.