Твір на тему: «Чому любов все пробачає?»


Рейтинг твору 3.43 на основі 28 голосів


Любов — це чудове, неймовірне почуття у житті людини, без якого наше існування стає нецікавим, сірим та буденним. Жоден поет чи письменник не залишив поза увагою кохання. Ще змалечку нас оточує це почуття. Це й любов матусі, татуся, рідних та близьких. Крім того, це почуття спонукає людей до самовираження, надихає їх на творчість та подвиги. Саме любов дає людині сили, щоб жити далі. Це дуже важливе почуття в житті людей, яке не піддається навіть смерті. Кохання — це ключ до щастя, саме воно є запорукою миру на землі. Любов, немов вода, наповнює життя.

Хочу навести приклад драми-феєрії Лесі Українки «Лісова пісня». Поетеса зображує світ людини та природи як в гармонії, так і в суперечливих ситуаціях, возвеличує сильне почуття кохання. Головною героїнею твору є Мавка та Лукаш. Лісова пісня — уособлення добра, щирості, відданості. У ній злилися духовне багатство та зовнішня краса. Дівчина усією душею любить природу, адже сама є частиною її. Мавка щиро покохала Лукаша. Одного разу юнак пішов до лісу, аби наточити соку з берези. Як тільки Мавка побачила, що Лукаш надрізає дерево, одразу почала благати його не убивати частинку природи. Дівчина пробачила Лукашеві за його вчинок. Мавка кохала юнака всім серцем. Дівчина вибачила його матір за те, що та примушувала її жати. Мавці не вдається цього зробити, бо з жита виринає Русалка Польова й благає сестрицю не губити її красу. На жаль, нерішучість та внутрішня роздвоєність все більше оволодівають Лукашем, і першою це помічає саме Мавка:

«У тебе голос чистий, як струмок,
а очі — непрозорі»

Трагедія Мавки породжена розходженням між мрією й дійсністю. Високі мрії про вільне і щедре, як сама природа, життя не могли здійснитися в умовах суспільства, заснованого на принципах класової нерівності і власницьких інстинктів. Лукаш не зміг відстояти своє кохання, «своїм життям до себе дорівнятись». Сіра буденщина й невдоволена матір перемогли його. Лукаш зрадив Мавці, коли Килина переступила поріг його дому, та лісова дівчина все пробачила юнаку. Кохання — сильна річ. Коли людина любить, вона стає добрішою, щирішою, відкритішою, здатна на подвиги. Як на мене, це подвиг пробачити всі погані вчинки Лукаша. Мавка показала своє сильне терпіння. Мавку охоплює полум’я любові. Заради коханого вона залишає ліс і йде між люди. Лісова дівчина проносить вогонь свого кохання крізь усі тяжкі випробування життя: мужньо і стійко переносить зневагу й презирство матері Лукаша, муки нерозділеної до кінця любові, ув’язнення у твердині «тьми і спокою», куди завело її відступництво коханого. Невмируще Мавчине кохання сильніше за смерть. Вона не може вмерти, бо «ніяка сила в світі не дасть їй «бажання забуття».

Любов — це таємнича країна, яку мріє знайти й відкрити для себе кожна людина. Кохання у житті людини відіграє головну роль, тому що без нього не може бути людської доброти й милосердя. Любов може здатна врятувати й відродити світ, наповнити його духовністю. Любов підносить людину, кличе її на подвиги, творить історію. Саме любов проголошена в Біблії найвищою людською чеснотою.