Твір на тему: «Чоловік і жінка у сучасному світі»


Рейтинг твору 3.43 на основі 7 голосів

Наш світ існує не один десяток століть. Змінювалися культури, цивілізації, минали цілі епохи. Суспільство теж невпинно змінювалося. Найбільших перетворень зазнали гендерні ролі чоловіка та жінки.

У давнину жінка традиційно вважалася берегинею роду, а чоловік — мисливцем та годувальником. Пізніше цей розподіл обов’язків став більш цивілізованим, але його суть залишилася незмінною. Людство прагнуло бачити жінку ніжною, тендітною, беззахисною. Одночасно вона повинна була вести домашнє господарство, готувати для родини, народжувати та виховувати дітей. Жінка мала у всьому підтримувати свого чоловіка, прислухатися до всіх його зауважень та вимог. Вона не повинна була заперечувати йому або виказувати свою точку зору. У той же час чоловік мав бути суворим завойовником, який мало рахується з іншими. Він повинен приносити гроші та захищати свою родину. Чоловік мав дбати про свою фізичну підготовку, адже від нього потребувалася груба сила, а не інтелектуальний розвиток. Одночасно він мав вирішувати всі проблеми своєї жінки, давати їй певні настанови. Вважалося, що саме чоловіки краще розуміють життя та знають, як потрібно чинити в той чи іншій ситуації. Тобто суспільство було повністю патріархальним.

У двадцять першому столітті ситуація дещо змінилася. Жіночі революції минулого спричинили до того, що з думкою жінки почали рахуватися. Зараз коло її діяльності вже не обмежується родиною та веденням господарства. Сучасні жінки опановують галузі різні науки, освіти та культури. Вони навіть побували в космосі та досліджували глибини океану. Зараз жінка має набагато більше прав та можливостей, ніж раніше. Вона вже не вважається власністю свого чоловіка. Змінилася і чоловіча роль. Сучасний чоловік не обов’язково має володіти значною фізичною силою. Це пов’язано з тим, що більшістю важкої роботи зараз виконую техніка. Саме тому чоловік тепер може розвиватися духовно, проводити більше часу з дружиною та дітьми. Також розповсюдилися випадки, коли саме чоловік залишається доглядати за маленькою дитиною, поки його жінка працює та заробляє гроші для них.

Отже, гендерні ролі жінки та чоловіка у наш час дуже змінилися, порівняно з минулими століттями. Вони стали дещо перекликатися. Зникли категорії виключно жіночих та виключно чоловічих занять. Сучасна людина вільна поводити себе так, як вона хоче, не залежно від своєї статі.