Твір на тему: «Чого сучасна людина може навчитися у Фауста?»


Рейтинг твору 3.67 на основі 42 голосів


Основна мета письменника — за допомогою художньої реальності показати проблеми реальності, створити таку картину, яка змусила б читача замислитись над проблематикою, що він порушив у своєму творі. Головні образи зазвичай стають борцями з тими чи іншими труднощами, або ж тими, хто їх створює. Позитивні герої найчастіше викликають приязнь у читача, адже є прототипами тих рис характеру, які хочеться мати самому, або ж розвивати їх у собі. Справжній письменник ніколи не створює твір без мети, без свідомого розуміння проблеми, яку порушує.

У філософській драмі «Фауст» Гете створив дуже глибокий образ головного героя, що не може знайти гармонію зі світом, у якому живе, бо має зовсім інші погляди на те, як потрібно жити. Фауст — образ дуже багатогранний, адже в ньому одночасно борються земне й божественне, праведне і грішне. Як головного героя автор наділив його рисами, якими не можуть похвалитися чимало людей. Особисто мене найбільше привабила витримка Фауста, його сила волі. Мабуть, людину завжди приваблює те, чого не вистачає їй самій. І хоч не хочеться в цьому зізнаватися, але мені справді не завжди вдається знайти сили, щоб йти до тієї мети, що я собі поставила, не завжди я можу відмовитись від того, що мені не подобається. Людські слабкості роблять нас дуже вразливими, тому потрібно навчитися з ними боротися. Як на мене, Фауст є прикладом того, як людина може протистояти спокусам світу. Однак, як кожна людина, якій властиво помилятися, Фауст вчиняв не завжди правильно. Ми не можемо його за це судити, адже вчимося на своїх помилках. Витримка Фауста — одна з рис, на яку варто було б звернути увагу сучасному суспільству, бо не завжди люди вміють контролювати свої прагнення і шляхи, якими вони йдуть для досягнення цілей.

Ще однією рисою для наслідування може бути прагнення Фауста пізнати світ. На мою думку, сьогодні однією з найбільших проблем молоді є небажання пізнавати світ, відкривати собі його багатогранність. Фауст безперервно шукав сенси буття, як справжній науковець намагався пояснити явища, що відбувалися навколо нього. На жаль, сьогодні так мало тих, що хочуть вийти зі своєї зони комфорту і пізнати світ у всіх його барвах.

Кожен може відкрити художній образ для себе по-різному, адже кожен має своє сприйняття цього філософського твору. Якщо захотіти і розібратися у драмі, можна винести з неї чимало життєвих уроків. Але щоб зрозуміти повноцінно, філософський твір, потрібно бути інтелектуальною, глибоко мислячою людиною, що постійно перебуває на шляху до самовдосконалення, шукає сенси свого життя. Художній твір не потрібно сприймати, як казку, бо у ньому завжди є підтекст, що навчає життєвим істинам. Образ Фауста — підтвердження цьому. Як на мене, щоби повністю відкрити для себе світ Гете, дізнатися, що саме він хотів донести читачу, варто прочитати цей твір не один раз. Читаючи художній твір, кожен раз відкриваєш для себе реальність автора по-різному, а отже, робиш нові висновки, навчаєшся чомусь новому.