Твір на тему: «Близькі мотиви творчості Ліни Костенко й Лесі Українки»


Рейтинг твору 4 на основі 2 голосів


Дві неперевершені зірки на небосхилі української літератури Ліна Костенко та Леся Українка являють собою найвидатніших поетес нашої держави. На перший погляд вони абсолютно різні: починаючи від часу, в який вони творили, закінчуючи життєвими шляхами. Але якщо глибше зануритись у творчість цих надзвичайно талановитих жінок, то можна знайти багато близьких мотивів, що об’єднують їхні творчі доробки.

По-перше, ці волелюбні доньки України завжди цінували й пишалися своєю країною, цікавилися її історичним минулим, переймалися майбутньою долею. Леся Українка хотіла об’єднання та відновлення української держави, у її ранніх творах відчувається вплив Тараса Шевченка, з його рішучими закликами, революційним настроєм та ніжною любов’ю до своєї країни:

«До тебе, Україно, наша бездольная мати,
Струна моя перша озветься.
І буде струна урочисто і тихо лунати,
І пісня від серця поллється»

Зачарована українською красою Ліна Костенко також присвячує вірші своїй неньці, вкладаючи в них усю свою душу та художню майстерність:

«Буває, часом сліпну від краси.
Спинюсь, не тямлю, що воно за диво, —
оці степи, це небо, ці ліси,
усе так гарно, чисто, незрадливо,
усе як є — дорога, явори,
усе моє, все зветься Україна»

По-друге, цих надзвичайно талановитих жінок об’єднує їхня незламність. «Дочка Прометея» — так називають Лесю Українку, завдяки її силі та стоїцизму. Вона боролася зі хворобою до самого кінця, навіть коли б найсильніший чоловік вже опустив би руки, ця жінка не здалася. Шалена жага до життя пронизує усі її твори та досягає свого апогею у творі «Contra spem spero».

Ліна Костенко також являє собою надзвичайно сильну жінку, адже її найбільша трагедія саме в часі, у якому вона жила. Радянська тоталітарна система не тільки не залишила творчого простору багатьом українським митцям, а й зламала долі більшості з них. Ліна Василівна виявила неабияку силу духу, що помітно відобразилося на її творчості.

По-третє, обидві письменниці приділяли значну увагу темі ролі митця у суспільстві. Леся Українка виклала свої основні думки з приводу цього питання у творі «Давня казка». Авторка відстоює інтереси тих, хто з чистим серцем прагне захистити свій народ, засуджує жадібність та сліпе прагнення до багатства. Проблема поета й суспільства є одною з основних у творі Ліни Костенко «Маруся Чурай». Письменниця стверджує, що слава про обдаровану людину буде жити у віках, показує поета, який віддав свою душу народові.

Підсумовуючи, хочеться сказати, що Леся Українка та Ліна Костенко безперечно є одними з найкращих митців нашої держави, чий внесок в українську літературу неможливо переоцінити.