Твір на тему: «Бери вершину — матимеш середину»


Рейтинг твору 3.69 на основі 139 голосів


Афоризми Григорія Сковороди вражають своєю актуальністю вже не одне покоління людей. У повсякденному житті ми щодня стикаємося з ситуаціями, коли важливо отримати пораду, яка б направила нас у правильне русло. Саме такими «вказівниками» і є афоризми та вислови великого філософа.

Поставши на тернистому шляху під назвою «життя», людина змушена день за днем боротися за своє існування, намагаючись стрибнути вище своєї голови. Ніхто не любить пасти задніх, і саме система конкуренції змушує нас йти далі, не опускаючи рук. Заставляє нас вдосконалюватись.

«Бери вершину — і матимеш середину», — ці слова філософа є як ніколи доцільними у випадку, коли людина намагається досягнути чогось. Перед тим як ставити перед собою ціль, варто спитати себе: чи відповідаю я бажаному рівню? Чи гідний я досягнення цієї мети?

Поставивши перед собою високу планку, людина повинна розуміти, що її може чекати як успіх, так і невдача. Віра у себе — це важлива риса, але іноді однієї віри замало. Щоб досягнути бажаної мети, потрібно день за днем йти до неї, важко працювати, ставати кращим. Потрібно памятати: нічого з неба не паде, окрім снігу та дощу. Тільки справжня наполегливість приводить до успіху.

Націлившись на вершину, ми повинні розуміти, що попереду — важкий і повний перешкод шлях. На такій «дорозі виживання» потрібно забути про лінь, відчай і жаль до себе.

Середина — це не завжди те, чого ви насправді прагнули. Але це вже щось. Кожна ідея, приведена в життя, кожна ціль, досягнута важкою працею, кожен крок, зроблений у бік бажаної мети — це і є щоденна боротьба, шлях до вершини. Йдучи до чогось, в глибині душі потрібно памятати, що нас може чекати і успіх, і крах.

Частою помилкою людей є їхнє бажання мати все і відразу. Але хіба дятел може обробити все дерево з першого підходу? Він старається зробити все, що в його силах, але, як правило, досягає тільки «середини». Та чи поганий це результат?

Кожен із нас — вершитель власної долі. Усі ми дивимося на речі по-різному. Для когось «вершина» — це тільки «середина», а для інших «середина» — це вже «вершина». Йдучи до мети, потрібно вміти чітко ставити перед собою ціль: взяти вершину та не опустити рук, якщо отримаєш середину.