Твір на тему: «Бароко»


Рейтинг твору 3.75 на основі 53 голосів

Бароко — стиль європейського мистецтва, що прийшов, за однією з версій, у ролі неоднозначної реакції на добу Ренесансу. Загалом вважається, що батьківщина бароко — Італія, де цей стиль ідентифікують як «перлину неправильної форми». Бароко зародився в XVI сторіччі, проте пік його розквіту — XVIІ сторіччя. Не дивно, що цей стиль постає перед нами як синтез Готики та Відродження — літературних епох, що йому передували.

Основна тематика літературних творів стилю бароко — швидкоплинність людського життя. У той час з’являлося багато гасел відповідно до цієї тези («Світ — театр», «Світ — ярмарок», «Світ — лабіринт» тощо). Одна з найвідоміших метафор за часів панування бароко — «життя — це сон», саме вона віддзеркалилася в драматичному творі найвідомішого іспанського письменника цієї доби Педро Кальдерона з такою ж назвою («Життя — це сон»). До того ж, митці, що працювали в цьому стилі, вважали, що людина — лише піщинка в безкраїм океані. Людина приречена на смерть, а життя її — лише швидкоплинна суміш випадковостей і фарту.

Визначальна риса бароко — сумні, песимістичні настрої. Жити в негармонійному, хаотичному світі — навіть гірше за смерть, тому життя — лише страждання, на яке ми приречені. Людина бароко — роздвоєна, сповнена контрастів: водночас у ній може панувати любов і відданість Богові та жорстокий сатанізм. Таким, власне, постає перед читачами й увесь бароковий світ: поєднуються непоєднувані начала, реальні герої існують паралельно з міфічними, а добро увесь час протистоїть злу.

Характерною рисою бароко також є повернення до культури Античності: дії переносяться до високоморальної Давньої Греції, а герої наділені рисами особистостей з античного світу. Задля цього митці стилю бароко вдавалися до химерних алегорій і метафор, контрастів, примхливості та вигадливості образів.

Захопившись химерними художніми засобами, митці, до того ж, вдавалися ще й до химерних літературних форм. Саме тому поширеними були акровірші, мезовірші (поезії, у яких зашифровано певне приховане значення, найчастіше — ім’я адресата) та інші химерні за своєю структурою твори. Згодом з’являлися дивні вірші й за своїм виглядом (у формі серця, хреста, зірки ромба тощо).

Отже, бароко — перлина європейського мистецтва XVI-XVIII сторіччя, основні ознаки якої — складна метафоричність, вигадливість, контрастність, песимістичні мотиви швидкоплинності людського життя, а також повернення до античних мотивів. Митці застосовували оригінальні та цікаві літературні засоби, прийоми, щоб вразити читача якомога більше.