Твір на тему: «Авангардистська лірика футуриста Михайля Семенка»


Рейтинг твору 3.77 на основі 26 голосів


Провідним образом у поетичній творчості талановитого українського поета Михайла Семенка було місто. Його він оспівував у багатьох своїх поезіях. Цікаво, що у творчому доробку митця можна знайти близько десяти віршів з однією й тією ж назвою: «Місто». Не менш яскраві й інші вірші М. Семенка з такими промовистими назвами, як «У кафе», «Асфальт», «Вулиці», «Тротуар», «Будинки» тощо.

М. Семенко любив ходити в кіно, яке в ті часи тільки входило в моду, не менш любив проводити час у кав’ярнях з друзями, обожнював швидкий рух, який називав «життєрухом», із задоволенням вдихав запах бензину і буквально насолоджувався міськими пейзажами.

Головним критерієм цінності поетичних творів М. Семенко вважав словесну гру й оригінальність думки. Навіть із назв його творів можна побачити, що поет був прихильником неологізму. Про значення деяких слів з віршів митця можна здогадуватися самому, а над деякими доводиться замислюватися.

Вірші М. Семенка тримають у постійному напруженні, тому їх надзвичайно цікаво читати і не менш цікаво аналізувати. Взяти, наприклад, поезію «Бажання». Мабуть, тільки такий оригінальний митець, як М. Семенко, міг поставити у своєму вірші таке, на перший погляд, безглузде запитання:

«Чому не можна перевернути світ?

Щоб поставити все догори ногами?»

М. Семенко не менш, ніж місто, любив постійну динаміку, зміни в житті. Його не влаштовували навколишній світ і природа, яку поет називав «балаганом». Тому герой цієї поезії прагнув, щоб її «чорти вхопили», бо його «бажання» виконати неможливо.

А у своєму вірші «Запрошення» М. Семенко обіцяв читачам цікаву прогулянку. У поезії автор пропонував піднятися на Батиєву гору в Києві, бо там «симпатично й різнобарвно», там гарно й захоплююче. Поет усвідомлював, що на футуристів багато хто дивиться, «як на звірів», тому прагнув доброзичливості і довіри з боку читачів, прагнув змінити несправедливе ставлення суспільства до своєї творчості і творчості своїх друзів. У вірші «Запрошення» він писав:

«Люди ми сильні, молоді, сміливі —

Не боїмось нікого й бажаємо усім добра».

Незважаючи на непримиренність натури Михайля Семенка та екзотичність мислення, його твори обов’язково посядуть належне місце в сучасному літературному процесі, повернуться до читачів і стануть предметом гарячих дискусій. Адже цей талановитий митець став провідною зіркою руху авангардизму в українській літературі і зробив гідний внесок у її відродження.