Твір на тему: «Антиприродна суть війни»


Рейтинг твору 3.5 на основі 2 голосів

«Війна... Що ми знали про неї? У дитинстві я лиш чув. Чув, що 40-ві забрали мільйони, як Афганістан поглинув тисячі. А зараз я змушений кидати все й рятуватись, бо Вона постукала і в мої двері», — так мені відповів житель Краматорська, що став жертвою цієї всепоглинаючої сили хаосу. Чому деякі вважають війну необхідністю? Як Гітлер та Муссоліні змогли знищити 6 мільйонів єврейського люду без докорів сумління? Чому вживають термін «священна війна»? Навіть існування цих питань демонструє наскільки коріння війни «вросло» у свідомість сучасної людини, та більш того — це вважається нормою.

На мою думку, війни розпочинають слабкі. Історія дає безліч таких прикладів: царі, які збирали сотні тисяч, ба навіть мільйони воїнів, нехтуючи людскьими життями, тільки для того, щоб вписати своє ім’я у вічність; натхенні революціонери дозволяли собі знищувати цілі національності заради ідеї (вони хотіли створити новий суспільний устрій, але нічого складніше, як почати вбивати тих, хто не поділяв їхнього бачення, зробити були не в силах); релігійні лідери оголошували священні війни (хрестові походи, джихад), вбиваючи дітей, гвалтуючи жінок, лише задля того, щоб зробити свою релігію панівною. Найжахливіший аспект війни це те, що вона маскується за гуманними ідеями. Хрестоносці очищували священну землю від загарбників, вражені ідеями Карла Маркса та Фрадріха Єнгельса будували комунізм, прибираючи зі свого шляху всіх, хто був проти. Але чи не абсурд це? Чи коштує найгуманніша ідея всіх часів і народів хоча б одного людського життя? Я впевнений: якщо для досягнення «великого» добра потрібно забрати ба навіть одне життя — ця ідея фальшива. Просто неможливо побудувати нове й прекрасне, йдучи на злочин проти природи. Не людина дає життя іншим, тож і відбирати його не в праві. Не можна виправдати вбивство. Ніколи й ні за яких обставин. Тим не менш, амбіції людей сучасних часто нехтують недоторканністю людського життя. І не те щоб декілька століть тому ситуація була кращою, але проблема досягла свого піку саме в час коли живемо ми з вами. Подивіться на факти: армії найбільш впливових країн у повнії бойовій готовності — так, планується найжахливіший злочин проти природи. Ми стоїмо на краю прірви й кожен крок може стати останнім.

Та хто, як не ми, може вплинути на цю ситуацію? Ми — нове покоління, з новими думками та баченням, свіжий вітер змін. Я щиро вірю в те, що ми побудуємо новий світ, не йдучи проти природних законів, — без війни, насилля та вбивств.