Стислий переказ твору «Бджола та Шершень» Григорій Сковорода


Рейтинг скороченого переказу 3.63 на основі 16 голосів

Байка починається з діалогу Бджоли та Шершня. Шершень насміхається з Бджоли, каже, що дурна вона і весь її рід. Він вмотивовує це тим, що бджоли працюють виключно для людей, щоб ті змогли поживитися медом. Також Шершень наголошує, що Бджола може померти від такої праці. «Багато у вас голів, але всі безмозкі. Видно, що ви без пуття закохані в мед».

Бджола називає опонента «поважним дурнем». Вона відстоює свою позицію і доводить, що бджоли люблять просто збирати мед, а не їсти його. Шершні ж лише ласують медом, як ведмеді, добуваючи його різними способами. Бджола каже про життя без праці так: «А без сього жити, навіть купаючись у меду, для нас найлютіша мука».

Сила (мораль): ці істоти – узагальнені образи людей. Шершень ледащо, а Бджола – трудівниця, яка трудиться у «сродній праці», тобто за покликанням. Шершні ж не розуміють навіщо щось робити, якщо немає ніякої вигоди. Вони не розуміють, що немає більшої радості, як любити свій труд.

Саме про це висловився філософ Епікур: «Дяка велика блаженній натурі за те, що потрібне зробила неважким, а важке непотрібним».

    Висновки:
  • жанр: літературна байка;
  • тема: розповідь про важливу роль «сродної праці»;
  • ідея: уславлення людей, які люблять свою роботу, і засудження ледацюг;
  • «Багатством живиться тіло, а душу звеселяє споріднена праця».