Аналіз твору «Я (Романтика)» — Микола Хвильовий


Рейтинг аналізу твору 4.4 на основі 5 голосів


«Я (Романтика)» – новела, написана Миколою Хвильовим у 1924 році.

Літературний рід: епос.

Жанр: психологічна новела.

Головне: герой перебуває в муках своєї совісті через те, що, маючи на меті високі ідеали, він змушений виносити вироки тисячам людей, серед яких опиниться його матір.

Ідея: зображення різниці між революційними ідеалами та жорстокою реальністю і методами їх досягнення; засудження фанатизму в діяльності.

Головні герої: Я – головний герой, чорний трибунал комуни: доктор Тагабат, дегенерат, Андрюша.

Значення в літературі: автор писав свої пізні твори в стилі реалізму, поступово відступивши від революційного пафосу. У його творах революція не підноситься, а зображується правдиво – з усіма проблемами та стражданнями.

Особливості: розповідь ведеться від першої особи (Я), яка поєднує в собі дві крайності: «Я – чекіст, але я і людина». Новела складається із ліричного заспіву та трьох частин.

Чому я маю прочитати цей твір: «Я (Романтика)» – перший твір, що описує проблему взаємозв'язку фанатизму та гуманності, порівнює значення певної величної ідеї та жертви, які необхідно зробити, для її досягнення.

Додатково: справжнє ім’я автора – Микола Григорович Фітільов. Твір присвячений «Цвітові яблуні» – новелі Михайла Коцюбинського.