Аналіз твору «Повість минулих літ» (уривки про заснування Києва, про помсту княгині Ольги) — Нестор Літописець


Рейтинг аналізу твору 4 на основі 136 голосів

«Повість…» — літопис, укладений монахом Нестором у 1113 році.

Літературний рід: епос.

Жанр: літопис.

Головне: у літописі розповідається про події від створення світу до часів Нестора Літописця,особлива увага приділяється княжій добі (IX-XI ст.). Джерелами для написання «Повісті…» були давніші літописи, письмові документи й фольклор.

Ідея: уславлення героїчного минулого Русі, заклик до об’єднання й боротьби проти зовнішніх ворогів, засудження князівських міжусобиць.

Головні герої: літопис складається з окремих оповідей про різних діячів; значна увага приділяється засновникам Києва (Кий, Щек, Хорив і Либідь), княгині Ользі й князеві Святославу.

Значення в літературі: твір належить до оригінальної давньої української літератури, є цінним історичним джерелом та основою для багатьох художніх творів.

Особливості: твір має вступ і дві частини, закінчується повідомленням про смерть князя Святополка (1113 р.).

Чому я маю прочитати цей твір: для ознайомлення з історією українських земель, уявлення мислов’ян про їхнє походження, фактами, легендами й житіями святих, наведеними в літописі.

Додатково: твір має три редакції(1113, 1116 та 1118 роки), до нашого часу дійшов у Лаврентіївському та Іпатіївському списках. «Повість» — найвідоміший зразок монументалізму; інша назва – «Початковий літопис».