Аналіз твору «Ой летіла стріла» — народна творчість


Рейтинг аналізу твору 3.67 на основі 85 голосів

«Ой летіла стріла» — це народна балада, що пронизана тужливим настроєм та журбою за загиблим сином вдови, якого було вбито стрілою.

Літературний рід: ліро-епос.

Жанр: народна балада.

Головне: сюжет балади змальовує загибель вдовиного сина, сум за ним його матері, сестри та коханої, що з’являються до нього в образі зозуль.

Ідея: уславлення вічної материнської любові, яка не згасне навіть через століття; засудження непостійності коханої загиблого, яка сумує за ним, лише коли бачить; вираження жалю за загиблим.

Головні герої: відсутні.

Значення в літературі: балада «Ой летіла стріла» є визначним зразком народної творчості, проявом його таланту, сповненим тонким ліризмом.

Особливості: провідним образом балади є зозуля. Три зозулі уособлюють собою матір, сестру та кохану загиблого, що тужать за ним, але кожна по-своєму. Наявні такі художні засоби, як: гіпербола, трикратність,метаморфози. Також присутній діалог.

Чому я маю прочитати цей твір: для того, щоб проаналізувати образ зозулі у народній творчості, що є символом туги і печалі; зрозуміти, що лише любов матері є вічною, а кохання милої є швидкоплинним.

Додатково: балада має експозицію, зав’язку, кульмінацію і розв’язку.