Презентація на тему «Жан Ніколя Артюр Рембо»


Рейтинг презентації 4.33 на основі 3 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Жан Ніколя Артюр Рембо» - Слайд #1

Жан Ніколя́ Артю́р Рембо́
(1854 -1891)


Слайд #2
Презентація на тему «Жан Ніколя Артюр Рембо» - Слайд #2

Артюр Рембо народився 1854 року в Шарлевілі й прожив коротке життя - лише тридцять сім років. Однак Рембо-поет помер задовго до офіційної дати своєї смерті: останній з відомих його творів - "Пора у пеклі" - був завершений улітку 1873 року, коли поетові було всього дев'ятнадцять. Тобто ця геніально обдарована людина спромоглася прожити ще майже два десятиріччя, назавжди вилучивши поезію зі свого життя. 


Слайд #3
Презентація на тему «Жан Ніколя Артюр Рембо» - Слайд #3

Шарлевіль - невелике містечко на північному сході Франції. Там Рембо в семирічному віці почав писати прозою, а потім і віршами, там він здобув і шкільну освіту. Вже підлітком Артюр вражав своїх учителів не тільки надзвичайними успіхами в навчанні, а й феноменальною зрілістю розуму. 


Слайд #4
Презентація на тему «Жан Ніколя Артюр Рембо» - Слайд #4

У долі цього поета відобразилися переломні моменти сучасної історії Франції. Перший протест поета був романтичним, романтизм надихав і його лірику. Починав Рембо з учнівської відданості тодішнім авторитетам: В. Гюго, поетам "Парнасу", Ш. Бодлеру - тобто французьким романтикам. Показовим для початку творчості Рембо є великий вірш "Коваль". Усе в ньому нагадує поезію Гюго: історичний сюжет часів Великої французької революції, епічний зміст і епічна форма, республіканська ідея і монументальний стиль. 


Слайд #5
Презентація на тему «Жан Ніколя Артюр Рембо» - Слайд #5

До осені 1870 року Рембо створив понад десять віршів, у яких найбільш відчутна залежність від романтичної традиції. При переході до наступної фази творчості тон і стиль поезії Рембо майже не змінюються. Патетика поступається місцем сарказму - від достойного захоплення минулого поет переходить до недостойного сьогодення. Образи величні й піднесені змінюються образами ницими й карикатурними. Затверджуються жорсткі, різкі, викличні інтонації. 


Слайд #6
Презентація на тему «Жан Ніколя Артюр Рембо» - Слайд #6

Етапи шляху Рембо-поета вимірюються інколи кількома віршами. Так, засвоюючи досвід романтизму, Рембо захопився Бодлером. "Квіти зла" згадуються при читанні його сонета "Венера Анадіомена". Цей сонет уже є новим етапом у розвитку його естетики. Поет ніби викорінює "літературне" уявлення про красу. Втілення кохання - жінка та символ любові - Венера принижуються до карикатурного образу повії. Рембо робить замах і на саме кохання, наближуючись до суцільного невір'я. 


Слайд #7
Презентація на тему «Жан Ніколя Артюр Рембо» - Слайд #7

      Починається новий цикл поневірянь. У серпні 1871 року Рембо надсилає свої вірші Верлену, і той, захопившись ними, запрошує поета до Парижа. Там Рембо зближується з Верленом, з іншими поетами й вдається до способу життя справжньої богеми. У лютому 1872 року Рембо повертається додому, але вже у травні знову їде до Парижа. Потім подорожує Європою.У липні 1873 року Верлен під час чергової запеклої суперечки двох поетів стріляє в Рембо, ранить його, а сам потрапляє у в'язницю. На початку 1874 року Рембо перебуває в Англії, потім у Німеччині, Італії. Ця нескінченна "подорож" тягнеться аж до 1880 року, коли поет остаточно залишає Європу. Це десятиріччя злиднів, випадкових заробітків, дивних експериментів. Поет живе, не зв'язуючи себе навіть фактом географічної присутності в одному місці. 


Слайд #8
Презентація на тему «Жан Ніколя Артюр Рембо» - Слайд #8

      У період "ясновидіння" Рембо по-справжньому вводить вірш "П'яний корабель", створений влітку 1871 року. "П'яний корабель" - розповідь про ту мандрівку, яку має намір здійснити поет-"ясновидець". Слідом за "П'яним кораблем" з'явилася низка поезій, написаних улітку 1872 року під час поневірянь поета. Це останні вірші Рембо, і вони знов-таки становлять особливий етап його творчості. Поет став "ясновидцем". Образ суспільства майже зовсім зникає з його творів.


Слайд #9
Презентація на тему «Жан Ніколя Артюр Рембо» - Слайд #9

      Улітку 1873 року з'явився твір "Крізь пекло", акт безжальної самокритики. "Крізь пекло" презентує незвичайну людину, феноменальну особистість, здатну твердо й об'єктивно оцінити свій досвід, свій шлях - і рішуче його засудити. Рембо в цей час лише дев'ятнадцять років, але його прощальне творіння - це творіння мудрої дорослої людини. Спосіб життя поета до цього часу був своєрідним "експериментом", який він припиняє. В останньому творі він постає грішником, до якого прийшло каяття. "Крізь пекло" - щось подібне до судового засідання, під час якого виголошується монолог звинувачуваного, який бере на себе також роль прокурора. 


Слайд #10
Презентація на тему «Жан Ніколя Артюр Рембо» - Слайд #10

      На початку 1891 року в поета почалися нестерпні болі у правій нозі. Рембо перевезли до Марселя, ампутували в клініці ногу, і він повернувся до матері. У листопаді того ж року Рембо помер від саркоми.        


Слайд #11
Презентація на тему «Жан Ніколя Артюр Рембо» - Слайд #11

ОСНОВНІ ТВОРИ: 
"Коваль"
"Венера Анадіомена"
"Голосівки"
"П'яний корабель"
"Останні вірші"
"Осяяння"
"Крізь пекло"