Презентація на тему «Бароко» (варіант 2)


Рейтинг презентації 4.5 на основі 2 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Бароко» (варіант 2) - Слайд #1

Баро́ко (від порт. barroco ісп. barrueco та фр. baroque — перлина неправильної форми) — стиль у європейському мистецтві (живописі, скульптурі, музиці, літературі) та архітектура початку  16 — кінця 18 ст. Він висловлює бажання насолоджуватись дарунками життя, мистецтва і природи.
Батьківщиною бароко вважається  Італія та її такі визначні мистецькі центри, як Рим, Мантуя, в меншій мірі Венеція і Флоренція — де зберігаються перші зразки бароко в архітектурі, скульптурі, живописі
Бароко


Слайд #2
Презентація на тему «Бароко» (варіант 2) - Слайд #2

Культура бароко позначена тяжінням до:
Прагнення вразити читача пишним оздобленням твору;
Відтворенням постійного руху, пишності, вихору часу;
Алегоризм;
Різкий контраст;
Тенденції життєствердного сприйняття дійсності;
Вираження просвітницької тематики;


Слайд #3
Презентація на тему «Бароко» (варіант 2) - Слайд #3

Засновником бароко в Італії вважають Мікеланджело Буонаротті (1475—1564). Саме він підсилив архітектуру велетенським орденом, широко використовував карнизи, подвоєння пілястр та колон, тісняву архітектурних елементів та надлюдський розмір. Скульптурні та архітектурні твори генія й досі справляють враження скорботи, напруги, нервовості, хоча зберігають чітку побудову, симетрію і потойбічну, майже неможливу красу.


Слайд #4
Презентація на тему «Бароко» (варіант 2) - Слайд #4

Капела Медичі 
«П'єт́а»
Гробни́ця па́пи Ю́лія ІІ


Слайд #5
Презентація на тему «Бароко» (варіант 2) - Слайд #5

Характерною є пишнота, парадність, яскравість кольорів, контрастність, екстравагантність орнаменту, асиметрія конструкцій. В бароковій архітектурі  панують сильні контрасти об'ємів, перебільшена пластика фасадів, ефекти світлотіні та кольору.


Слайд #6
Презентація на тему «Бароко» (варіант 2) - Слайд #6

Живопис і скульптура відзначаються декоративно-театральними композиціями, тонкою розробкою колориту і ефектів освітлення, ускладненою пластикою, парадністю. У музиці — поява опери, розвиток вільного поліфонічного стилю (зокрема у творчості Йоганна Себастьяна Баха).


Слайд #7
Презентація на тему «Бароко» (варіант 2) - Слайд #7

Українське бароко 17 ст. називають «козацьким», тому що саме козацтво було носієм нового художнього смаку. Будучи насамперед величезною військовою і значною суспільно-політичною силою, воно виявилось також здатним утворити власне творче середовище й виступати на кону духовного життя народу ще й як творець самобутніх художніх цінностей.
Українське козацьке бароко розвивалось під впливом норм естетики, з одного боку — європейського бароко, з другого — народної. Разом з тим воно є ланкою в розвитку загальноєвропейської культури, становлячи одну з національних шкіл цього великого художнього стилю.


Слайд #8
Презентація на тему «Бароко» (варіант 2) - Слайд #8

Дякую за увагуПрезентацію підготувала учениця 22 групиМакуховська Наталя