Презентація на тему «Степан Бандера» (варіант 2)


Рейтинг презентації 5 на основі 1 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Степан Бандера» (варіант 2) - Слайд #1

Степан Бандера
Вшанування пам'яті


Слайд #2
Презентація на тему «Степан Бандера» (варіант 2) - Слайд #2

Прізвище «Бандера» стало одним із символів українського національно-визвольного руху XX сторіччя. Після проголошення незалежності багато молодіжних, політичних та громадських організацій названо на його честь. Одною з неформальних назв Львова є «Бандерштадт», тобто «місто Бандери». На Волині проводять музичний фестиваль «Бандерштат».


Слайд #3
Презентація на тему «Степан Бандера» (варіант 2) - Слайд #3

У 1995 році режисер Олесь Янчук зняв фільм «Атентат — Осіннє вбивство у Мюнхені» про повоєнну долю Степана Бандери та загонів УПА. Фільм охоплює період від 1947 року, коли рейдові загони УПА з боями проривались за кордон, і до осені 1959-го, коли у Мюнхені від руки агента КДБ Богдана Сташинського загинув Степан Бандера. Вигнанці й біженці навіть у важких умовах еміграційного життя об'єднувалися, вели просвітницьку, релігійну, громадську й політичну роботу.
Ярослав Мука


Слайд #4
Презентація на тему «Степан Бандера» (варіант 2) - Слайд #4

Нідерландським письменником Рохіром ван Аарде був написаний роман «Замах», присвячений політичному вбивству Степана Бандери.
У проекті «Великі українці» провідник українського визвольного руху посів 3-є місце (261 247 голосів (16,12 %) від загальної кількості людей, які взяли участь в голосуванні). Проект закінчився гучним скандалом: Бандера, якого представляв Вахтанг Кіпіані, був серед лідерів голосування, але став третім, тоді як на підтримку майбутнього переможця Ярослава Мудрого, якого представляв Дмитро Табачник, за деякими даними, в останній день голосування з 80 номерів приходило понад 100 смс щохвилини
1 січня 2009 року з нагоди 100-річчя з дня народження Степана Бандери Українське державне підприємство поштового зв'язку «Укрпошта» видало пам'ятний конверт, а також поштову марку, автором яких є Василь Василенко. На лицьовій стороні конверта поміщено зображення Степана Бандери, під яким розміщено логотип Організації Українських Націоналістів (увінчаний державним прапором України). Нижче зображення є напис «100 років від дня народження» та факсиміле особистого підпису провідника ОУН.
2009 рік на Тернопільщині проголошено «Роком Степана Бандери».
Поштова марка до 100-річчя від дня народження


Слайд #5
Презентація на тему «Степан Бандера» (варіант 2) - Слайд #5

Пам'ятникиСтепану Бандері в Україні
Івано-Франківськ


Слайд #6
Презентація на тему «Степан Бандера» (варіант 2) - Слайд #6

Львів


Слайд #7
Презентація на тему «Степан Бандера» (варіант 2) - Слайд #7

Бережани


Слайд #8
Презентація на тему «Степан Бандера» (варіант 2) - Слайд #8

Тернопіль


Слайд #9
Презентація на тему «Степан Бандера» (варіант 2) - Слайд #9

Музеї
У світі діють 6 музеїв Степана Бандери:
Музей Степана Бандери (Дубляни)
Музей-садиба Степана Бандери (Воля-Задеревацька)
Історико-меморіальний музей Степана Бандери (Старий Угринів, вересень 1993 )
Музей Степана Бандери (Ягільниця)
Музей визвольної боротьби імені Степана Бандери (Лондон)
Музей-садиба родини Бандерів (Стрий)
Музей Степана Бандери у Лондоні


Слайд #10
Презентація на тему «Степан Бандера» (варіант 2) - Слайд #10

Вулиці
На честь Степана Бандери названий проспект у Тернополі та вулиці у Львові, Луцьку, Дубровиці, Рівному, Коломиї, Івано-Франківську, Червонограді, Дрогобичі, Стрию, Долині, Калуші, Ковелі, Володимирі-Волинському, Городенці, Ізяславі та в інших населених пунктах.
На початку своєї незалежності у столиці Чечні, в Грозному була Вулиця Степана Бандери. Після приходу до влади Рамзана Кадирова вулицю було перейменовано.
Проспект Степана Бандери у Тернополі


Слайд #11
Презентація на тему «Степан Бандера» (варіант 2) - Слайд #11

Громадська думка
За результатами опитування соціологічної групи Рейтинг, які озвучив директор групи Олексій Антипович, за скасування указу третього президента України Віктора Ющенка про присвоєння лідеру Організації українських націоналістів (ОУН) Степану Бандері звання Героя України в березні 2010 року виступали 53 % респондентів, в квітні 2011-го їхня кількість зменшилася до 51 %. Між тим, збільшилася кількість супротивників ідеї скасування документа — з 28 до 32 %.
Точки зору на особистість Степана Бандери вкрай полярні. На сучасному етапі він користується великою популярністю, головним чином, серед жителів Західної України — після розпаду СРСР для багатьох західних українців його ім'я стало символом боротьби за незалежність України. У свою чергу, жителі Східної України, а також Польщі та Росії ставляться до нього в основному негативно, звинувачуючи у фашизмі, тероризмі, радикальному націоналізмі і колабораціонізміПоняття «бандерівці», похідне від його прізвища, поступово стало загальним і застосовним до всіх українських націоналістів, незалежно від їх ставлення до Бандери.


Слайд #12
Презентація на тему «Степан Бандера» (варіант 2) - Слайд #12

Присвоєння звання Герой України
20 січня 2010 року, «за незламність духу у відстоюванні національної ідеї, виявлені героїзм і самопожертву у боротьбі за незалежну Українську державу», Президент України Віктор Ющенко присвоїв С.Бандері звання Герой України з удостоєнням ордена Держави (посмертно). 22 січня на урочистостях з нагоди Дня соборності в Національній опері глава держави зазначив, що «цього очікували мільйони українців і багато років». Присутні на урочистостях вітали вручення стоячи. За нагородою вийшов онук провідника ОУН, якого також звуть Степан Бандера.
Дане рішення викликало неоднозначну реакцію як в Україні, так і поза її межами.
2 квітня 2010 року Донецький окружний адміністративний суд визнав незаконним та скасував Указ Президента Віктора Ющенка про присвоєння С. Бандері звання Героя України. Суд визнав протиправним і таким, що підлягає скасуванню згаданий Указ, оскільки таке звання може присуджуватися тільки громадянам держави; набуття громадянства України є можливим з 1991 року; особи, що померли до цього року не можуть бути громадянами України; Бандера Степан Андрійович помер у 1959 році, тому він не є громадянином України, через що не може бути удостоєним званням Героя України


Слайд #13
Презентація на тему «Степан Бандера» (варіант 2) - Слайд #13

Інші почесні звання
У відповідь на позбавлення звання Герой України низка міст західної України присвоїла Степанові Бандері звання почесного громадянинау 17 містах України:
16 березня 2010 року він отримав звання «Почесний громадянин міста Хуст» (20 квітня 2011 року Хустський районний суд позбавив Степана Бандеру цього звання)
30 квітня — «Почесний громадянин міста Тернопіль»,
6 травня — «Почесний громадянин міста
Івано-Франківськ»,
7 травня — «Почесний громадянин міста Львів»,


Слайд #14
Презентація на тему «Степан Бандера» (варіант 2) - Слайд #14

Виконала
учениця 10-А класу
Чайка Ірина