Презентація на тему «Менделєєв Дмитро Іванович» (варіант 3)


Рейтинг презентації 5 на основі 1 голосів




Слайд #1
Презентація на тему «Менделєєв Дмитро Іванович» (варіант 3) - Слайд #1

Менделєєв Дмитро Іванович


Слайд #2
Презентація на тему «Менделєєв Дмитро Іванович» (варіант 3) - Слайд #2

Дмитро Іванович Менделєєв народився 8 лютого 1834 року в Тобольську, у родині директора гімназії Івана Павловича Менделєєва і був останнім, сімнадцятою дитиною.
Д. І. Менделєєв - автор більш ніж 500 наукових праць з хімії, фізики, метрології, повітроплавання, економіці, народній освіті, народонаселення і ін .


Слайд #3
Презентація на тему «Менделєєв Дмитро Іванович» (варіант 3) - Слайд #3

Найбільшою заслугою було відкриття в 1869 році Періодичного закону хімічних елементів, одного з основних законів природознавства, і створення на його основі періодичної системи елементів. Сучасне формулювання періодичного закону звучить так: властивості елементів, які у простих речовинах і з'єднаннях, перебувають у періодичній залежності від заряду ядер їхніх атомів


Слайд #4
Презентація на тему «Менделєєв Дмитро Іванович» (варіант 3) - Слайд #4

Іван Павлович Менделєєв - батько Д. І. Менделєєва, закінчивши в 1804 році духовне училище, поступив на філологічне відділення в Санкт-Петербурзі Головного педагогічного інституту. Закінчивши його в числі кращих студентів в 1807 році, Іван Павлович був визначений «вчителем філософії, витончених мистецтв і політичної економії» у Тобольськ.


Слайд #5
Презентація на тему «Менделєєв Дмитро Іванович» (варіант 3) - Слайд #5

Марія Дмитрівна Менделєєва, мати Д. І. Менделєєва походила з старовинного роду сибірських купців і промисловців. Ця розумна і енергійна жінка зіграла особливу роль у житті родини. Через туги матеріального становища Менделєєви переїхали в село Аремзянское, де знаходилася невелика скляна фабрика брата Марії Дмитрівни Василя Дмитровича Корнільєва. М. Д. Менделєєва отримала право на управління фабрикою. Дмитро Іванович згадував: «Там, на скляному заводі, керованому моєю матінкою, вийшли перші мої враження від природи, від людей, від промислових справ». Помітивши особливі здібності молодшого сина, вона назавжди покинула рідну Сибір, щоб дати Дмитру можливість здобути вищу освіту.


Слайд #6
Презентація на тему «Менделєєв Дмитро Іванович» (варіант 3) - Слайд #6

Надалі Іван Павлович отримав місце директора Тобольської класичної гімназії. Його неабиякі властивості розуму, висока культура і творчий початок визначали педагогічні принципи, якими він керувався викладанні своїх предметів.


Слайд #7
Презентація на тему «Менделєєв Дмитро Іванович» (варіант 3) - Слайд #7

Д. І. Менделєєв не зміг вступити до Московського університету, так як за правилами тих часів випускник гімназії міг вступити до університету лише свого округу, а Тобольська гімназія ставилася до Казанського округу.
Після трирічних клопоту Менделєєв надходить в Петербурзі (1850 р.) в Головний педагогічний інститут на фізико-математичний факультет.


Слайд #8
Презентація на тему «Менделєєв Дмитро Іванович» (варіант 3) - Слайд #8

Після закінчення інституту Менделєєв виїжджає (як сказали б за радянських часів - за розподілом) до Криму. Потім слід робота в Одесі, а після захисту магістерської дисертації він отримує звання приват-доцента в Петербурзькому університеті.


Слайд #9
Презентація на тему «Менделєєв Дмитро Іванович» (варіант 3) - Слайд #9

У Гейдельберзі Д. І. Менделєєв відкрив температуру абсолютного кипіння (через 10 років отримала в роботах Ендрюса назву критичної температури), досліджував капілярність - процес, у якому виявляється дія сил зчеплення, за якими, як вважав Менделєєв, можна судити про властивості атомів, про їх подібності і відмінностях. Менделєєв показав, що пар, нагрітий до температури абсолютного кипіння, ніяким підвищенням тиску неможливо перетворити на рідину.


Слайд #10
Презентація на тему «Менделєєв Дмитро Іванович» (варіант 3) - Слайд #10

У 1861 році Д. І. Менделєєв повертається до Петербурзького університету на кафедру органічної хімії, де пише знаменитий підручник «Органічна хімія», викладає в 2-му кадетському корпусі, Військово-інженерному училищі і в Військово-інженерної академії та в інституті інженерів шляхів сполучення.


Слайд #11
Презентація на тему «Менделєєв Дмитро Іванович» (варіант 3) - Слайд #11

У 1865 році Д. І. Менделєєв захищає докторську дисертацію «Про з'єднання спирту з водою», в якій він виклав свою теорію розчинів, в результаті чого виникли чутки, що він знайшов секрет приготування російської горілки і що Менделєєв нібито заробив величезні гроші, виготовляючи підроблені французькі вина для магазинів Єлісєєва.


Слайд #12
Презентація на тему «Менделєєв Дмитро Іванович» (варіант 3) - Слайд #12

Насправді це тільки історичний анекдот. Горілку винайшло російський уряд в той час, коли Менделєєву було 9 років. У ті часи акциз брали з градуси, його треба було вимірювати, а шкала вимірювань була не точною. Крім того, виявлялося, що на шляху від виробника до споживачів горілка мала властивість знижувати градуси. Тоді уряд видав указ, за яким горілка мала надходити до споживача виключно 40-градусної, мінімум - 38-градусної. В іншому випадку учасникам процесу загрожувала кримінальна відповідальність.
Але що є безперечним фактом, так це те, що його вимірювання були покладені в основу алкоголіметріі в Голландії, Німеччині, Австрії, Росії.


Слайд #13
Презентація на тему «Менделєєв Дмитро Іванович» (варіант 3) - Слайд #13

У 1869 році Д. І. Менделєєв знайомить хіміків зі статтею «Досвід системи елементів, заснованої на їхній атомній вазі і хімічній подібності» і доповідає цю роботу на засіданні щойно створеного Російського хімічного суспільства. Після подальшого доопрацювання в 1871 році з'явилася його відома стаття «Періодичний закон для хімічних елементів»


Слайд #14
Презентація на тему «Менделєєв Дмитро Іванович» (варіант 3) - Слайд #14

Музей метрології ім. Д. І.Менделєєва у Петербурзі
З 1892 року Д. І. Менделєєв очолює Депо зразкових мір і ваг (згодом - Головну палату мір і ваг), ставши основоположником вітчизняної наукової метрології, без якої неможлива будь-яка наукова робота. Але починати цю роботу треба було з створення російської системи еталонів, здійснення цього проекту зайняло у Д. І. Менделєєва цілих сім років його життя.


Слайд #15
Презентація на тему «Менделєєв Дмитро Іванович» (варіант 3) - Слайд #15

До квітня 1894 року в першому наближенні були готові всі прототипи, і міністерство фінансів відрядило Д. І. Менделєєва в Англію, де йому були надані всі можливі почесті, потім він знову, разом з дружиною, був запрошений до Англії для прочитання «Фарадеевской лекції» , а в Оксфорді йому була присуджена ступінь почесного доктора права.


Слайд #16
Презентація на тему «Менделєєв Дмитро Іванович» (варіант 3) - Слайд #16

У 1901-1902 роках Д. І. Менделєєв створив проект арктичного експедиційного криголама. Ученим розроблено високоширотних «промисловий» морський шлях, подразумевавший проходження суден поблизу Північного полюса.