Презентація на тему «Туреччина» (варіант 9)


Рейтинг презентації 5 на основі 1 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Туреччина» (варіант 9) - Слайд #1

Туреччина
Підготували
Товні Неля
Мудра Лариса


Слайд #2
Презентація на тему «Туреччина» (варіант 9) - Слайд #2

Туре́ччина- офіційна назва Турецька Республіка — країна, розташована між Чорним іСередземним морями, межує на сході з Вірменією, Грузією й Іраном, на південному сході з Іраком і Сирією, на заході з Грецією йЕгейським морем, на північному заході з Болгарією. Член Міжнародного банку реконструкції розвитку і Міжнародного валютного фонду (з 1947). Член Організації Чорноморського Економічного Співробітництва,НАТО, ООН, кандидат до Європейського Союзу. Сучасна Туреччина, чиїм попередником була 600-літня Османська імперія, з'явилася на політичній карті світу після Першої світової війни.


Слайд #3
Презентація на тему «Туреччина» (варіант 9) - Слайд #3

Вже в перші повоєнні роки Туреччина почала зміцнювати своє співробітництво ЗІ Сполученими Штатами Америки. За угодою зі США від 1948 р. Туреччина почала отримувати" істотну допомогу в рамках плану Маршалла. Навзамін вона надала США Право створювати на своїй території військові бази. У 1952 р. Туреччина вступила до НАТО, а 1955 р. підписала Багдадський пакт (згодом — Організація центрального договору, СЕНТО). У повоєнній історії країни важливу роль відігравали військовики. Вони неодноразово здійснювали державні перевороти і захоплювали владу. Перший такий переворот стався у травні 1960 р. коли генерал Дж. Гюрсель разом зі своїми прибічниками захопив владу у країні та проголосив гасло повернення до принципів Ататюрка. Вся влада перейшла до рук Комітету національної єдності (голова Дж. Гюрсель). У 1961 р. було затверджено нову конституцію країни, яка, хоч і обмежено, але декларувала демократичні свободи.


Слайд #4
Презентація на тему «Туреччина» (варіант 9) - Слайд #4

У березні 1971 р. вище командування армії, невдоволене нездатністю уряду подолати анархічну діяльність молодіжних ультралівих та ультраправих організацій, різних релігійних сект, вчинило черговий заколот, посіло чолові позиції в управлінні державою, але врегулювати ситуацію не змогло.


Слайд #5
Презентація на тему «Туреччина» (варіант 9) - Слайд #5

Наприкінці 70-х рр. політичне становище у країні ще більше ускладнилося. Криза політична, що спричинювала часту зміну урядів, доповнювалась економічною. Спостерігався розгул релігійного фанатизму. В умовах кризи, що наростала, у вересні 1980 р. владу в свої руки знову взяла армія. Голова Ради національної безпеки (РНБ) генерал Еврен запровадив воєнний стан, розпустив парламент, діяльність політичних партій було заборонено. Економіка країни в той період перебувала в занепаді.


Слайд #6
Презентація на тему «Туреччина» (варіант 9) - Слайд #6

Визначальними для долі країни стали економічні реформи, розроблені заступником прем'єр-міністра країни {з 1980 р.) Тургутом Озалом. Насамперед радикальним чином було змінено роль фінансово-кредитної системи, поставлено завдання домогтися зростання виробництва і загальмувати інфляцію.
13 грудня 1983 р. Тургут Озал сформував перший після перевороту 1980 р. цивільний уряд, до якого увійшли шість інженерів І п'ять економістів. Програма уряду передбачала повернення до громадянського демократичного режиму, боротьбу проти тероризму, економічні реформи. У зовнішній політиці ставилося завдання підтримувати дружні взаємини із Західною Європою та США, зберігаючи членство в НАТО.


Слайд #7
Презентація на тему «Туреччина» (варіант 9) - Слайд #7

Удосконалення фінансово-кредитного механізму дало можливість перейти до другого етапу реформ. Було переглянуто попередній закон "Про іноземні інвестиції". Закордонні інвестори дістали право набувати у власність нерухомість, створювати змішані компанії у різних галузях економіки. Швидко зростали приватні внески у турецьку економіку. У І985 р. в Туреччині було відкрито вільні економічні зони — спершу в містах Анталья та Мерсін, а потім на західному узбережжі Анатолії та в Чорноморському регіоні. Держава почала підтримувати тільки ті підприємства, які виробляли продукцію на експорт. При цьому перевагу віддавали приватному секторові.У 80-ті рр. Туреччина зробила потужний ривок у своєму економічному й соціальному розвиткові. Саме в ті роки вона з аграр-но-індустріальної країни перетворилася на індустріально-аграрну. Введення в дію понад двох десятків гідроелектростанцій дало можливість Туреччині, що отримувала раніше електроенергію з-за кордону, розпочати


Слайд #8
Презентація на тему «Туреччина» (варіант 9) - Слайд #8

продаж її Болгарії та Румунії. Було також споруджено сучасну мережу телекомунікацін. Іноземні інвестори до початку 90-х рр. вкладали в турецьку економіку до 800— 900 млн доларів щорічно. ВВП у 1989—1991 рр. збільшувався щороку на 8%.
Уряд Тансу Чиллер, яка продовжила курс реформ у 90-ті рр., наразився на опір з боку ісламських фундаменталістів — Партії благоденства (ПБ) на чолі з Н. Ербаканом, яка виступала проти орієнтації Туреччини на західні країни.


Слайд #9
Презентація на тему «Туреччина» (варіант 9) - Слайд #9

продаж її Болгарії та Румунії. Було також споруджено сучасну мережу телекомунікацін. Іноземні інвестори до початку 90-х рр. вкладали в турецьку економіку до 800— 900 млн доларів щорічно. ВВП у 1989—1991 рр. збільшувався щороку на 8%.
Уряд Тансу Чиллер, яка продовжила курс реформ у 90-ті рр., наразився на опір з боку ісламських фундаменталістів — Партії благоденства (ПБ) на чолі з Н. Ербаканом, яка виступала проти орієнтації Туреччини на західні країни.


Слайд #10
Презентація на тему «Туреччина» (варіант 9) - Слайд #10

Відносини між Україною й Туреччиною динамічно розвиваються на основі Угоди про дружбу і співробітництво від 4 травня 1992 р. Створена і активно ДІЄ Українсько-турецька економічна комісія. Товарообіг між країнами становить до 500 млн доларів на рік Великі можливості розкриваються для розвитку співробітництва у сфері культури, науки, технологій, туризму, інформації та спорту.