Презентація на тему «Сновидіння»


Рейтинг презентації 4.2 на основі 5 голосів




Слайд #1
Презентація на тему «Сновидіння» - Слайд #1

Сновидіння
Виконала учениця
9-А класу,
Велітченко Юлія


Слайд #2
Презентація на тему «Сновидіння» - Слайд #2

Сновидіння являють собою регулярно виникаючі під час сну суб'єктивно пережиті уявлення, що супроводжуються зоровими образами.
Сни діляться на два типи: «повільний» сон і «швидкий» сон. Повільний сон характеризується як звичайний, цілком нормальний сон, а швидкий сон – це сон в якому ми бачимо сновидіння.
Тіло людини «паралізовано», коли вона спить.
Це дійсно так. Наш мозок прагне відключити центри руху і фізичної активності, щоб не нашкодити самому собі, рухаючись уві сні.
Що стосується того, яку функцію виконує швидкий сон, то це до цих пір не ясно. Фахівці вважають, що він необхідний для того, що б упорядкувати інформацію в пам'яті. Таким чином, американськими вченими було з'ясовано, що нервові імпульси, які безпосередньо спостерігалися у людини в той час, коли він не спить, і в той час, коли він спить, відтворюються мозком в сім разів швидше.


Слайд #3
Презентація на тему «Сновидіння» - Слайд #3

Як припускають учені, таке безпосереднє відтворення денних вражень, необхідно для того, що б формувати спогади. Вчені, які проводили експеримент із цього приводу, вважають, що процес, який був ними виявлений, як би в деякій мірі списує інформацію з пам'яті короткочасної, безпосередньо в довготривалу пам'ять. Говорячи про швидкий сон, варто відзначити, що під час такого сну можна спостерігати досить швидкі рухи очних яблук (перегляд сновидінь), відбувається безпосереднє підвищення артеріального тиску, головний мозок отримує приплив крові, а також відбувається нерегулярна частота серцевого ритму і подиху.


Слайд #4
Презентація на тему «Сновидіння» - Слайд #4

Чому ми можемо бачити сновидіння?
Існує досить багато різних теорій стосуються того, чому людина може бачити сновидіння. Ще на початку двадцятого століття вчені міркували про те, що на протязі цілого дня в нашому мозку накопичуються різноманітні хімічні речовини. До прикладу, це діоксид вуглецю, холестерин і молочна кислота. Також вони стверджували, що ці речовини можуть розсіюватися в той час, поки людина знаходиться у сні. І за рахунок такого процесу ми можемо бачити сновидіння. В деякій мірі сни вважалися якимись «прибиральниками» процесів організму.
В одній з останніх теорій говорилося про те, що сни можуть бути використані організмом як процесу перезавантажувати наш мозок. Сни в якійсь мірі допомагають мозку звільнитися від непотрібної йому інформації і сприяють його безпосередній роботі. Без снів мозок міг би просто «вибухнути».
За іншою теорії сновидіння з'являються в нашому мозку в результаті утворення безладної електричної активності. Майже кожні 90 хвилин, в той час коли настає фаза швидкого сну, їдальнею частиною мозку по всьому мозку надсилаються безладні електричні імпульси. Тоді передній мозок, який у свою чергу відповідає за аналітичну частину мозку, намагається розібратися в цих неясних йому сигналах і дати на них відповідь. І в якості єдиного способу для мозку розібратися в них є саме сновидіння.


Слайд #5
Презентація на тему «Сновидіння» - Слайд #5

Що означають сновидіння?
Сліпі люди бачать сни
Правда, це характерно тільки для тих людей, хто втратив зір з тієї або іншої причини. Якщо людина народилася сліпою, то він не зможе бачити сни, йому сняться звукові і "запахові" сни. Люди з "придбаною" сліпотою бачать сни, як і всі інші - і чорно-білі, і кольорові, всякі.
Усі наші сни можна розділити в свою чергу на три види. Що стосується першого виду снів, то його прийнято називати «побутовим». У таких снах людина в основному бачить свої проблеми, ситуації з життя та намагається їх вирішувати. До другого типу сновидінь відносяться «символьні» сни. Для таких снів характерна поява символів у вигляді різноманітних предметів, знаків. У сновидіннях такого типу люди часто бачать себе самих і інших людей, які здійснюю такі дії, які не характерні для них в звичайному житті.
Третій тип снів – це віщі сни. Люди, які мають здатність бачити такого роду сни, зустрічаються досить рідко. Саме такого роду сни можуть дати підказку людині, що може трапитися з ним чи кимось іншим, як уникнути тих чи інших не зовсім приємних ситуацій. До таких снам варто прислухатися.
Під час сну наш мозок намагається вирішити насущні проблеми і видати нам вже готовий, перероблений результат. Можливо, саме через такі сновидіння він і намагається нам щось повідомити.


Слайд #6
Презентація на тему «Сновидіння» - Слайд #6

Людина забуває близько 90% всіх своїх сновидінь
Деякі люди бачать чорно-білі сни.
Так, сни бачать всі, проте приблизно 12% людей бачать чорно-білі сни. Наразі вчені не можуть зрозуміти, чому так відбувається, проте факт залишається фактом - є люди, які ніколи не бачили кольорових снів.


Слайд #7
Презентація на тему «Сновидіння» - Слайд #7

Люди, які кинули курити, бачать набагато яскравіші сни, ніж курці, або ті, хто ніколи не курив.
Було проведено спеціальне опитування, під-час якого з'ясувалося, що завзяті курці, які кинули курити, бачать дуже яскраві сни. До речі, сни про куріння такі люди бачать набагато рідше, ніж звичайні сновидіння.
Сни запобігають нервовим зривам.
Сновидіння є віддзеркаленням наших бажань - як свідомих, так і підсвідомих. Саме сни допомагають зберігати нашу нервову систему в порядку. Не так давно психологи провели експеримент, де добровольцям спати дозволяли по 8 годин, проте будили їх тоді, коли наступала фаза "сновидіння". Через деякий час волонтери почали галюцинувати в звичайний час доби, нервувати без причини, проявляти агресію.


Слайд #8
Презентація на тему «Сновидіння» - Слайд #8

У снах ми бачимо тільки тих людей, яких ми десь бачили.
Мозок не «вигадує» нові персонажі. Ви сумніваєтеся? Насправді, давно доведено ,що всі люди, які сняться людині, хоч колись але зустрічалися цій людині. Наприклад, в сорок років нам може приснитися людина, яка заправляла автомобіль нашого дідуся 35 років тому. За все своє життя ми бачимо тисячі людей, які потім можуть снитися.


Слайд #9
Презентація на тему «Сновидіння» - Слайд #9

Дякую за увагу!