Презентація на тему «Наскрізне різьблення»


Рейтинг презентації 5 на основі 1 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Наскрізне різьблення» - Слайд #1

Роботу виконала
Учениці 11-А класу
Христевич Ілона
Наскрізне різьблення


Слайд #2
Презентація на тему «Наскрізне різьблення» - Слайд #2

Визначення
Наскрізне (ажурне) різьблення - поділяється на наскрізне і накладне; має два види: прорізне (наскрізні ділянки прорізаються стамесками і різцями) і пропильне (фактично те ж саме, але такі ділянки випилюються пилкою або лобзиком). Найпродуктивнішим інструментом є електролобзик.


Слайд #3
Презентація на тему «Наскрізне різьблення» - Слайд #3

При способі прорізного різьблення видаляють фон. У поєднанні з рельєфним або геометричним різьбленням створюється враження легкості виробу. Прийоми виконання прорізного різьблення дуже прості, тому з давніх пір вони широко поширені, особливо як прикраси дерев'яних будинків


Слайд #4
Презентація на тему «Наскрізне різьблення» - Слайд #4

Більш трудомісткою вважається прорізна різьба в поєднанні з геометричними виїмками і рельєфними формами. Така різьба називається наскрізною ажурною. Широке поширення прорізного різьблення пояснюється і тим, що в порівнянні з іншими видами плоскорельєфної різьби вона менш трудомістка. Найбільш простим і зручним є спосіб різьби з використанням трафаретів. Завдяки великій кількості варіантів вона незамінна при виготовленні різьбленого декору будинків.


Слайд #5
Презентація на тему «Наскрізне різьблення» - Слайд #5

Прорізне різьблення може бути геометричним, контурним, заваленим. При якісному виконанні надає виробу ажурність і легкість, особливо карнизам і огорожам. Випилювати орнамент прорізного або накладного різьблення легше, ніж вибирати фон з надрізкою контурів в глухому різьблені.


Слайд #6
Презентація на тему «Наскрізне різьблення» - Слайд #6

Накладне різьблення
Накладне різьблення - це орнамент, який виконаний прорізним різьбленням і наклеєний або прибитий цвяхами на готовий фон. Накладне різьблення при такому способі виконання виходить більш чітким порівняно з глухим різьбленням і виглядає набагато краще. В цьому випадку прорізне різьблення треба виконувати якомога якісно.


Слайд #7
Презентація на тему «Наскрізне різьблення» - Слайд #7

Символіка, яка використана в традиційних мотивах домового різьблення має не тільки естетичний, але і глибокий етичний сенс. Власне, певний набір символів, нанесений навколо «незахищених» ділянок будинку, є оберегом. Вважається, що неправильне поєднання символів шкідливим для жителів домівки.


Слайд #8
Презентація на тему «Наскрізне різьблення» - Слайд #8

Дякую за увагу!