Презентація на тему «РАФАЕЛЬ САНТІ» (варіант 7)


Рейтинг презентації 5 на основі 1 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «РАФАЕЛЬ САНТІ» (варіант 7) - Слайд #1

РАФАЕЛЬ САНТІ(1483-1520)


Слайд #2
Презентація на тему «РАФАЕЛЬ САНТІ» (варіант 7) - Слайд #2

Рафаель Санті (автопортрет) 1506 р.
Крім усього доброго, що він зробив для мистецтва, він своїм життям повчав нас, як треба поводитися з людьми великими, звичайними і найменшими .
Вазарі.
РАФАЕЛЬ САНТІ(1483-1520)


Слайд #3
Презентація на тему «РАФАЕЛЬ САНТІ» (варіант 7) - Слайд #3

Ранні роки
Рафаель народився у містечку Урбіно в області Марке, що належав тоді герцогам Монтефельтро.
Був сином Джованні Санті — придворного художника урбінського герцога. До того ж батько займався поезією. Збережені картини батька мають невелику мистецьку вартість. Але перші навички син отримав в майстерні батька, що прищепив сину зацікавленість в мистецтві. Батько помер, коли сину виповнилося одинадцять років. Відтепер на виховання підлітка і зростання його майстерності матимуть вплив сторонні митці.


Слайд #4
Презентація на тему «РАФАЕЛЬ САНТІ» (варіант 7) - Слайд #4

Мистецькі скарби в Урбіно
Невеличкий Урбіно завдяки зусиллям герцога — став відомим ренесансним центром. В місті залишився довершений майоліковий рельєф, який створив Лука делла Роббіа, що прикрасив одну з місцевих церков. В гостинному Урбіно роками перебував художник П'єро делла Франческа, що займався питаннями перспективи і використання її настанов в живопису. Хоча вплив художньої манери делла Франческа на Рафаеля був мінімальним. В Урбіно перебував високоосвічений Альберті Леон-Баттіста, кращий серед теоретиків італійської архітектури 15 століття.Новітні ідеї Альберті були використані надвірними архітекторами герцога при побудові резиденції володаря. Так палац, який створили в 1460-1470-ті рр. Лучано да Лаурана та Франческо ді Джорджо став серед перших світських споруд доби італійського Відродження в провінції. Гармонійні форми твору Лучано да Лаурана дорослий Рафаель згадуватиме, коли сам буде залучений до архітектурної практики в Римі.


Слайд #5
Презентація на тему «РАФАЕЛЬ САНТІ» (варіант 7) - Слайд #5

В майстерні Перуджино
Дитиною вчився у місцевих майстрів Тімотео Віті та Еванджеліста да П'ядімелето. У 1500 році Рафаель перебрався до Перуджі, пішов вчитися до майстерні П'єтро Перуджино — головного митця умбрійської живописної школи. В майстерні П'єтро Перуджино молодий Рафаель працював чотири роки — до 1504-го. Вплив художньої манери Перуджино відчутний у ранніх творах Рафаеля.


Слайд #6
Презентація на тему «РАФАЕЛЬ САНТІ» (варіант 7) - Слайд #6

Мадонна з дитям (1498). Один із найперших творів майстра. Цю фреску Рафаель виконав у 15-річному віці


Слайд #7
Презентація на тему «РАФАЕЛЬ САНТІ» (варіант 7) - Слайд #7

Сікстинська Мадонна (1515). Дрезденська картинна галерея. Дрезден


Слайд #8
Презентація на тему «РАФАЕЛЬ САНТІ» (варіант 7) - Слайд #8

Три ранні шедеври
В 1504 році художник приїхав до Флоренції — центру тогочасного Відродження у мистецтві Італії. З містом пов'язана творчість Арнольфо ді Камбіо,Філліппо Брунеллескі, Мазаччо, Доменіко Гірляндайо, да Вінчі, Мікеланджело, та інших велетнів італійської культури.
До цього періоду належать три маленькі шедеври молодого художника:
«Мадонна Конестабіле»
«Сон лицаря» (Лицар на перетині шляхів)
«Заручини Діви Марії».


Слайд #9
Презентація на тему «РАФАЕЛЬ САНТІ» (варіант 7) - Слайд #9

«Мадонна Конестабіле»
«Мадонна Конестабіле» — тондо, створене ще зовсім молодим і несміливим майстром. Картина виконана в техніці темпери і досить сильно нагадує образи, які десятками випускали з майстерні Перуджино. Рафаель — ще митець, котрий не претендує на щось величне і значуще, але вже помітні потяг до індивідуальних композицій, поетичного характеру персонажів, розміщених в простому, майже спрощеному природному середовищі.


Слайд #10
Презентація на тему «РАФАЕЛЬ САНТІ» (варіант 7) - Слайд #10

«Сон лицаря»
Значно більші завдання поставив митець перед собою і успішно розв'язав в композиції «Сон лицаря» (Лицар на перетині шляхів). На дорозі, майже в пилюці спокійно і зручно розмістився молодий лицар-юнак. Він чи то заснув, чи то замріяв, і перед його внутрішнім зором предстали дві привабливі жіночі постаті — гарненька Насолода з квітами і серйозна Доброчинність з мечем і книгою. Юнак-лицар ще перебуває в скутому стані, але жереб вже кинутий. І йому обов'язково треба обрати життєвий шлях — або життя, витрачене на насолоди, або нелегкий шлях подолання перешкод, уславлених вчинків і праці, яку уособлюють меч і книга серйозної Доброчинності.


Слайд #11
Презентація на тему «РАФАЕЛЬ САНТІ» (варіант 7) - Слайд #11

«Заручини Діви Марії» 
В невеличкій картині «Заручини Діви Марії» Рафаель розробив біблійний сюжет схожої композиційної побудови. Теж робить спробу побудувати групу свідків заручин симетричною і невимушеною(хоча не обтяжує себе портретністю персонажів), грає з перспективною побудовою вимостки напівпорожнього майдану, що веде погляд глядачів до центричного, фантазійної архітектури храму. Його спокійна і гармонійна побудова — ще один головний персонаж композиції.


Слайд #12
Презентація на тему «РАФАЕЛЬ САНТІ» (варіант 7) - Слайд #12

Рафаель Санті в Ватикані
У 1508 році Рафаель приймає запрошення свого земляка Донато Браманте та Папи Юлія II і приїжджає до Риму, щоб розписувати папський палац у Ватикані. В січні 1509 року ім'я Рафаеля вперше позначено в документах Ватикана.
У Ватикані маляр залишив по собі славетні «станци» («станца» — розмальована зала у палаці). У розписах цих кімнат Рафаель продемонстрував талант видатного майстра композиції. Він розмалював 4 зали: станца дель Інчендіо, за нею розташовані станца делла Сеньятура (перекладається як «Кімната підписів» — тут Папа підписував важливі папери), станца д'Еліодоро і станца Константіна.


Слайд #13
Презентація на тему «РАФАЕЛЬ САНТІ» (варіант 7) - Слайд #13

Свою роботу художник розпочав з станци делла Сеньятура. Са ме тут він помістив всесвітньовідомі фрески «Парнас», «Диспута» і «Афінська школа» (1508–1512). У них Рафаель показує блискуче вміння змальовувати античні теми, та показувати емоції та сутність кожного із зображених персонажів.
Наступна зала — станца д'Еліодоро (1512–1514). Її прикрашають 4 фрески: «Вигнання Еліодора», «Меса в Больсені», «Визволення апостола Павла з темниці» і «Зустріч Аттіли».
Станцу дель Інчендіо виконували переважно учні Рафаеля під його керівництвом (1514–1517). Майстер був зайнятий багатьма замовленнями: будівництвом палаццо Каффареллі-Відоні та вілли Джуліо Медічі, що стала відома під назвою вілли Мадама. У 1514 році, після смерті Браманте, Папа Лев X призначив Рафаеля головним архітектором будівництва собору св. Петра.


Слайд #14
Презентація на тему «РАФАЕЛЬ САНТІ» (варіант 7) - Слайд #14

Також десь у період роботи над станцами Рафаель намалював славетну картину «Сікстинська мадонна». Вона довгий час перебувала у церкві Св. Сікста у П'яченці, де була вівтарнимобразом.
Одною з останніх робіт художника став «Спас» («Преображення») — велика вівтарна композиція. Довгий час вважали, що майстер не встиг завершити картину і її дописав його ученьДжуліо Романо. Проте у 1979 році гурт італійських вчених на чолі з Фабріціо Манчіні за допомогою великомасштабних детальних зйомок довела, що «Спас» був таки закінчений Рафаелем.


Слайд #15
Презентація на тему «РАФАЕЛЬ САНТІ» (варіант 7) - Слайд #15

Фреска «Афінська школа»


Слайд #16
Презентація на тему «РАФАЕЛЬ САНТІ» (варіант 7) - Слайд #16

Смерть
Рафаель прожив коротке життя, але залишив величезну кількість шедеврів. Він помер 6 квітня 1520 року у Римі (несподівано захворів і кілька останніх тижнів життя промучився від гарячки) та похований у римському Пантеоні. Могилу Рафаеля прикрашає статуя мадонни, виготовлена із мармуру, яку виконав учень митця — скульптор Лоренцо Лоренцетто.
Епітафія на надгробку написана латиною. Її можна перекласти так: «Тут покоїться той Рафаель, при житті якого велика природа боялась залишитись переможеною, а після його смерті вона боялася вмерти»


Слайд #17
Презентація на тему «РАФАЕЛЬ САНТІ» (варіант 7) - Слайд #17

Маленька Мадонна,Палаццо Пітті, Флоренція


Слайд #18
Презентація на тему «РАФАЕЛЬ САНТІ» (варіант 7) - Слайд #18

Донна Велата, сеньора під покривалом, Палаццо Пітті, Флоренція


Слайд #19
Презентація на тему «РАФАЕЛЬ САНТІ» (варіант 7) - Слайд #19

Тріумф  Галатеї


Слайд #20
Презентація на тему «РАФАЕЛЬ САНТІ» (варіант 7) - Слайд #20

Рафаель «Мадонна делла Седіа, або Мадонна в кріслі» 1514 Палаццо Пітті, Флоренція


Слайд #21
Презентація на тему «РАФАЕЛЬ САНТІ» (варіант 7) - Слайд #21

Мадонна Темпі. 1507.Стара Пінакотека, Мюнхен


Слайд #22
Презентація на тему «РАФАЕЛЬ САНТІ» (варіант 7) - Слайд #22

Портрет Маддалени Доні. 1506. Галерея Палатіна. Флоренція


Слайд #23
Презентація на тему «РАФАЕЛЬ САНТІ» (варіант 7) - Слайд #23

Портрет Анджело Доні. 1506. Галерея Палатина.Флоренція


Слайд #24
Презентація на тему «РАФАЕЛЬ САНТІ» (варіант 7) - Слайд #24

Мадонна на луці. 1505.Музей історії мистецтв,Відень


Слайд #25
Презентація на тему «РАФАЕЛЬ САНТІ» (варіант 7) - Слайд #25

Портрет Балтазара Кастильоне 1514-1515.Лувр, Париж


Слайд #26
Презентація на тему «РАФАЕЛЬ САНТІ» (варіант 7) - Слайд #26

Мадонна з гвоздиками. 1509-1512. Національна галерея, Лондон


Слайд #27
Презентація на тему «РАФАЕЛЬ САНТІ» (варіант 7) - Слайд #27

Портрет Папи Лева Хв оточенні двох кардиналів. 1517.Флоренція


Слайд #28
Презентація на тему «РАФАЕЛЬ САНТІ» (варіант 7) - Слайд #28

Св. Георгій перемагає дракона. Бл. 1505. Лувр.Париж


Слайд #29
Презентація на тему «РАФАЕЛЬ САНТІ» (варіант 7) - Слайд #29

Преображення. 1519-1520. Пінакотека ,Ватикан


Слайд #30
Презентація на тему «РАФАЕЛЬ САНТІ» (варіант 7) - Слайд #30

Платон


Слайд #31
Презентація на тему «РАФАЕЛЬ САНТІ» (варіант 7) - Слайд #31

Аристотель


Слайд #32
Презентація на тему «РАФАЕЛЬ САНТІ» (варіант 7) - Слайд #32

Діоген


Слайд #33
Презентація на тему «РАФАЕЛЬ САНТІ» (варіант 7) - Слайд #33

Автопортрет (збоку у білому береті художникСодома або котрийсь із вчителів Рафаеля —Тімотео Віті чи П'єтро Перуджино


Слайд #34
Презентація на тему «РАФАЕЛЬ САНТІ» (варіант 7) - Слайд #34

Епікур


Слайд #35
Презентація на тему «РАФАЕЛЬ САНТІ» (варіант 7) - Слайд #35

Піфагор


Слайд #36
Презентація на тему «РАФАЕЛЬ САНТІ» (варіант 7) - Слайд #36

Геракліт