Презентація на тему «Біотехнології» (варіант 2)


Рейтинг презентації 4.67 на основі 3 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Біотехнології» (варіант 2) - Слайд #1

Підготувала
учениця 7-В класу
Яворівської гімназії
ім. Осипа Маковея
Корчак СофіяУчитель: Хомечко Я. Д.
Біотехнології


Слайд #2
Презентація на тему «Біотехнології» (варіант 2) - Слайд #2

Біотехноло́гія  — використання живих організмів і біологічних процесів у виробництві.
Біотехнологія — міждисциплінарна галузь, що виникла
на стику біологічних, хімічних і технічних 
наук. З розвитком біотехнології пов'язують вирішення глобальних проблем людства — ліквідацію нестачі продовольства, енергії, мінеральних ресурсів, поліпшення стану охорони здоров'я і якості навколишнього середовища.


Слайд #3
Презентація на тему «Біотехнології» (варіант 2) - Слайд #3

Наука
Біотехнологія — це комплекс фундаментальних і прикладних наук, технічних засобів, спрямованих на одержання і використання клітин мікроорганізмів, тварин і рослин, а також продуктів їхньої життєдіяльності: ферментів, амінокислот, вітамінів, антибіотиків та ін.
Біотехнологія, яка включає промислову мікробіологію, базується на використанні знань і методів біохімії, мікробіології, генетики і хімічної технології, що дає змогу діставати користь у технологічних процесах із властивостей мікроорганізмів та клітинних культур. Сучасніші біотехнологічні процеси базуються на методах рекомбінантних ДНК, а також на використанні іммобілізованих ферментів, клітин і клітинних органел.


Слайд #4
Презентація на тему «Біотехнології» (варіант 2) - Слайд #4

Основні напрямки досліджень
Розроблення наукових основ створення нових біотехнологій за допомогою методів молекулярної біології, генетичної та клітинної інженерії.
Одержання й використання біомаси мікроорганізмів і продуктів мікробіологічного синтезу.
Вивчення фізико-хімічних та біохімічних основ біотехнологічних процесів.
Використання вірусів для створення нових біотехнологій.


Слайд #5
Презентація на тему «Біотехнології» (варіант 2) - Слайд #5

Застосування
Біотехнологія застосовується навколо нас у багатьох предметах щоденного вжитку — від одягу, який ми носимо, до сиру, який ми споживаємо. Протягом століть фермери, пекарі та пивовари використовували традиційні технології для зміни та модифікації рослин та продуктів харчування — пшениця може слугувати найдавнішим прикладом, а нектарин — одним з останніх. Сьогодні біотехнологія використовує сучасні наукові методи, які дозволяють покращити чи модифікувати рослини, тварини, мікроорганізми з більшою точністю та передбачуваністю.


Слайд #6
Презентація на тему «Біотехнології» (варіант 2) - Слайд #6

Біотехнологія у медицині
У медицині біотехнологічні прийоми і методи грають головну роль при створенні нових біологічно активних речовин і лікарських препаратів, призначених для ранньої діагностики і лікування різноманітних захворювань. Антибіотики — найбільший клас фармацевтичних сполук, які одержуються мікробіологічним синтезом. Змінюючи нуклеотидну послідовність у генах, що кодують відповідні білки, оптимізують структуру ферментів, гормонів і антигенів (так звана білкова інженерія).


Слайд #7
Презентація на тему «Біотехнології» (варіант 2) - Слайд #7

Біотехнологія у сільському господарстві
Біотехнологія у сільському господарстві полегшує традиційні методи селекції рослин і тварин і розробляє нові технології, що дозволяють підвищити ефективність сільського господарства. У багатьох країнах методами генетичної і клітинної інженерії створені високопродуктивні і стійкі до шкідників, хвороб, гербіцидів сорти сільськогосподарських рослин. Досліджується поліпшення амінокислотного складу рослинних білків. Розробляються нові регулятори росту рослин, мікробіологічні засоби захисту рослин від хвороб і шкідників, бактеріальні добрива.
Генно-інженерні вакцини, сироватки, моноклональні антитіла використовують для профілактики, діагностики і терапії основних хвороб у тваринництві. Для підвищення продуктивності тварин використовують кормовий білок, отриманий мікробіологічним синтезом.


Слайд #8
Презентація на тему «Біотехнології» (варіант 2) - Слайд #8

Біотехнологія у виробництві
Біотехнологічні процеси з використанням мікроорганізмів і ферментів на сучасному технічному рівні широко застосовуються у харчовій промисловості. Промислове вирощування мікроорганізмів, рослинних і тваринних клітин використовують для одержання багатьох цінних сполук — ферментів, гормонів, амінокислот, вітамінів, антибіотиків, метанолу, органічних кислот (оцтової, лимонної, молочної) тощо.
У ряді країн за допомогою мікроорганізмів одержують етиловий спирт, що використовують як пальне для автомобілів (у Бразилії, де паливний спирт широко застосовується, його одержують із цукрової тростини й інших рослин). На спроможності різноманітних бактерій переносити метали в розчинні сполуки або накопичувати їх у собі заснований витяг багатьох металів із бідних руд або стічних вод.


Слайд #9
Презентація на тему «Біотехнології» (варіант 2) - Слайд #9

Проблеми біотехнології надзвичайно різні, починаючи від суто технічних (наприклад, зниження каталітичної активності ферментів) і закінчуючи тонкими інтелектуальними проблемами, пов'язаними з зубожінням фундаментальної науки у зв'язку з домінуванням чисто прикладних розробок. Проте біотехнологія - типове породження нашого бурхливого, динамічного XXI ст, вона відкриває нові обрії перед людиною.