Презентація на тему «Тип Молюски. Різноманітність»


Рейтинг презентації 3.87 на основі 16 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Тип Молюски. Різноманітність» - Слайд #1

Тип Молюски.Різноманітність.


Слайд #2
Презентація на тему «Тип Молюски. Різноманітність» - Слайд #2

Клас Черевоногі молюски.
Звичайний ставковик. Мешкає у ставках,
озерах,тихих заводях. Його черепашка 4 – 7 см спірально закручена в 4-5 завитків. Вона має гостру верхівку й великий отвір – устя. Плоска нога ставковика має широку підошву. При скороченні мускулатури ноги ставковик повільно повзе по поверхні. На голові є два щупальця,біля їхньої основи є два ока й рот.


Слайд #3
Презентація на тему «Тип Молюски. Різноманітність» - Слайд #3

Клас Черевоногі молюски.
Виноградний слимак – найбільший черевоногий молюск Європи. Його округла черепашка до 5 см в діаметрі має довжину 6-8 см. В нормальному стані добре помітна голова з двома парами щупальців: короткими дотиковими та довгими,що несуть очі. Живуть не тільки на винограді а й в парках,садах,на узліссях,на огорожах,на стінах.


Слайд #4
Презентація на тему «Тип Молюски. Різноманітність» - Слайд #4

Клас Черевоногі молюски.
Королівський слимак сягає в довжину 30 см та важить близько 2,5 кг. Іноді в панцирі молюска оселяються маленькі рибки розміром близько 2 см. Дуже цінується перламутровий шар черепашки цього молюска. Якщо між черепашкою та мантією попаде яка-небудь частка,то навколо неї наростає перламутр і утворюється рожева перлина.


Слайд #5
Презентація на тему «Тип Молюски. Різноманітність» - Слайд #5

Клас Двостулкові молюски.
Беззубка мешкає на замуленому та піщаному дні річок,озер та ставків. Її тіло досягає 20 см і зовні вкрите двостулковою черепашкою. Живляться беззубки одноклітинними організмами та дрібними рачками,що попадають до мантійної порожнини з током води.


Слайд #6
Презентація на тему «Тип Молюски. Різноманітність» - Слайд #6

Клас Двостулкові молюски
Перлова скойка отримала свою назву за найцікавіший продукт моря,який вона виробляє – перли. Багато перлових скойок – довгожителі (перлова скойка європейська-50-60 років,а деякі особини доживають до 100 – 120 років). Розмножуватися вона починає у 20-річному віці.


Слайд #7
Презентація на тему «Тип Молюски. Різноманітність» - Слайд #7

Утворення перлини
Початком для перлини стає стороннє тіло(піщинка або навіть паразит -- стьожковий червяк ), що потрапляє між внутрішньою поверхнею черепашки та мантією або до самої мантії. Воно викликає подразнення мантійного епітелію,який починає вкривати це стороннє тіло шарами перламутру. Відтак через деякий час утворюється блискуча кулька. Перлина довго не зберігається. Усього якихось 100-150 років,потім вона мутніє,тріскається й нарешті розсипається.


Слайд #8
Презентація на тему «Тип Молюски. Різноманітність» - Слайд #8

Клас двостулкові молюски
Устриці – їстівні молюски. У морях мешкає близько 50 видів цих тварин. Біля берегів Європи водяться 2 види,які людина споживає в їжу. Це європейська та португальська устриці. Європейська устриця – дивовижна тварина. Вона може змінювати свою стать. Спочатку устриця,що досягла стадії розмноження,функціонує як самиця,а через деякий час-як самець. Під час перебування самицею устриця відкладає від 600 до 3млн яєць. Живе європейська устриця близько 30 років.


Слайд #9
Презентація на тему «Тип Молюски. Різноманітність» - Слайд #9

Клас двостулкові молюски
Морський гребінець- їстівний молюск,як і всі гребінці вміє “стрибати”. Він пролітає деяку відстань у воді над дном і часом навіть вискакує з води. Робить він це збираючи воду всередину черепашки,а потім різко її випускаючи. Облямовують черепашку гребінця тридцять два блакитні вічка. За своєю будовою вони дуже схожі на очі людини.


Слайд #10
Презентація на тему «Тип Молюски. Різноманітність» - Слайд #10

Клас двостулкові молюски
Корабельний червяк, або торедо,досягає 45 см і скоріше схожий на червяка. На передньму кінці тіла тередо має маленьку черепашку,кожна стулка якої складається з трьох частин. Дві вкриті зазубреними ребрами,що пристосовуються для буравлення деревини. Тередо можуть прогризати ходи довжиною до 2 м і діаметром до 5 см у підводних деревяних частинах суден і різних гідротехнічних спордах.


Слайд #11
Презентація на тему «Тип Молюски. Різноманітність» - Слайд #11

Клас головоногі молюски
Кальмари мають подовжено-циліндричне тіло з добре вираженою головою та загостреним заднім кінцем. По боках тіла в задній частині є трикутні плавці. Загальна довжина кальмара сягає 40—50см. Ротовий отвір облямований десятьма щупальцями,або руками,вісім з яких короткі,а два - довгі,так звані ловчі. На щупальцях є присоски. Змінює забарвлення тіла,глибоководні світяться.


Слайд #12
Презентація на тему «Тип Молюски. Різноманітність» - Слайд #12

Клас головоногі молюски
Восьминоги мають кулясте мішкувате тіло. Мешкаючи у морях,восьминоги полюбляють жити в западинках та печерах на мілководді. На голові містяться вісім щупальців з присосками. У восьминогів є й мозок,вкритий зачатковою корою з сірих найдрібніших клітин. Око восьминога дуже зірке,великих розмірів. ТІло дуже чутливе,в шкірі є світочутливі, дотикові,нюхальні та смакові клітини.


Слайд #13
Презентація на тему «Тип Молюски. Різноманітність» - Слайд #13

Клас головоногі молюски
Восьминоги аргонавти мешкають у найтонкіших черепашках
(тільки самиці ). У них,ніби в мініатюрних човниках,аргонавти й виношують потомство. Самиці в цих молюсків більші за самців у 20 разів. Різниця між ними така ж,як між левом та мишею. Найбільший самець,що відомий науці,міг би вміститися на нігті твого великого пальця. Дуже гарно маскуються.


Слайд #14
Презентація на тему «Тип Молюски. Різноманітність» - Слайд #14

Клас головоногі молюски
Каракатиці залишили “чорний” слід у людській культурі (чорнильна рідина). Її тіло плоске,наче корж. Черепашка являє собою вапняну пластинку (кістка каракатиці ). Ротовий отвір оточують 10 щупальців. Цими щупальцями каракатиці досить спритно переплітають стебельця з яйцями й кріплять їх навколо опори. Роговим дзьобом каракатиця без зайвих зусиль може роздробити панцир великого краба або череп птаха