Презентація на тему «Трансплантація»


Рейтинг презентації 2.71 на основі 7 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Трансплантація» - Слайд #1

ТРАСПЛАНТАЦІЯ ОРГАНІВ І ТКАНИН
Презентація на тему:


Слайд #2
Презентація на тему «Трансплантація» - Слайд #2

ПЛАН
Історія
Статистика
Сучасні погляди


Слайд #3
Презентація на тему «Трансплантація» - Слайд #3

Початок
Трансплантологія — розділ медицини, вивчающий проблеми трансплантації органів (зокрема, нирок, печінки, серця), а також перспективи створення штучних органів.


Слайд #4
Презентація на тему «Трансплантація» - Слайд #4

Початок
Трансплантологія — розділ медицини, вивчающий проблеми трансплантації органів (зокрема, нирок, печінки, серця), а також перспективи створення штучних органів.


Слайд #5
Презентація на тему «Трансплантація» - Слайд #5

Трансплантологія має декілька напрямків:
ксенотрансплантація - трансплантація органів і / або тканин від тварини іншого біологічного виду;
алотрансплантація - трансплантація, при якій донором трансплантата є генетично і імунологічно інший людський організм;
штучні органи;
Клонування органів з стовбурових клітин;
аутотрансплантация - реципієнт трансплантата є його донором для самого себе.


Слайд #6
Презентація на тему «Трансплантація» - Слайд #6

Історія трансплантології
Основоположником експериментальної трансплантації життєво важливих органів, зокрема серця, є Алексіс Каррель, удостоєний за це в 1912 році Нобелівської премії.
Першу трансплантацію органу від людини до людини в 1933 році в Херсоні виконав Ю. Ю. Вороний.
Одним з основоположників російської трансплантології є російський вчений В. П. Деміхов, який у 1951 році детально розробив пересадку донорського серця собаці.
3 грудня 1967 хірург з ПАР Крістіан Барнард, пройшовши попередньо стажування у Деміхова, а також у ряді світових хірургічних клінік, вперше в світі здійснив успішну трансплантацію серця людині.


Слайд #7
Презентація на тему «Трансплантація» - Слайд #7

Першу трансплантацію печінки виконав у 1956 році Томас Старзл.
Пересадка легені вперше була проведена в 1963 році доктором Джеймсом Харді в клініці Університету Міссісіпі, проте пацієнт помер через кілька днів після операції.
Успішна трансплантація однієї легені вдалася Джоелу Куперу в 1983 році, він же у 1986 році провів вдалу пересадку двох легенів.


Слайд #8
Презентація на тему «Трансплантація» - Слайд #8

Важливо знати
У червні 2008 року була проведена перша пересадка людського органа, вирощеного із стовбурових клітин, професором Паоло Макіаріні в клініці Барселони. Пацієнтом була доросла жінка, чия трахея постраждала від туберкульозу. Трахея була створена за складною технологією: медики використовували трахею нещодавно померлої людини, і нейтралізувавши в ній хімічними препаратами живі клітини, вони ввели в волокнисту білкову тканину стовбурові клітини, взяті з кісткового мозку пацієнтки. Ці клітини розвивалися чотири дні в спеціальному біореакторі, після чого трахея була готова для пересадки. Через місяць кровопостачання пересадженого органа повністю відновилося


Слайд #9
Презентація на тему «Трансплантація» - Слайд #9

Проблеми трансплантації
До розряду медичних проблем, що виникають при трансплантації, відносяться проблеми імунологічного підбору донора, підготовки пацієнта до операції (насамперед, очищення крові) і проведення післяопераційної терапії, що знімає наслідки пересадки органу.


Слайд #10
Презентація на тему «Трансплантація» - Слайд #10

Етико-правові питання трансплантації стосуються виправданості та невиправданості пересадки життєво важливих органів в клініці, а також проблематики взяття органів у живих людей і трупів.


Слайд #11
Презентація на тему «Трансплантація» - Слайд #11

Групи ризику при трансплантації
. Головним протипоказанням при підготовці до трансплантації є наявність серйозних генетичних відмінностей донора і реципієнта.
До груп ризику відносять онкологічних хворих, що мають злоякісні новоутворення з невеликим терміном після радикального лікування.
Від пацієнтів, що перенесли трансплантацію, також вимагається неухильне дотримання постопераційному режиму і медичних рекомендацій щодо беззастережного прийняття іммунопригнічиючих препаратів


Слайд #12
Презентація на тему «Трансплантація» - Слайд #12

Вимоги до донорів при трансплантації
Трансплантат може бути отриманий у живих родинних донорів або донорів-трупів.
В даний час при пересадці нирок частіше стали розглядатися в якості донорів гинучі пацієнти літнього віку, що страждали на цукровий діабет і деякими іншими видами захворювань. Таких донорів називають маргінальними або донорами розширених критеріїв.


Слайд #13
Презентація на тему «Трансплантація» - Слайд #13

Нелегальна торгівля органами. "Чорний ринок"
За даними Управління ООН з наркотиків і злочинності, щорічно в світі здійснюються тисячі незаконних операцій з пересадки органів. Найвищий попит існує на нирки та печінку. В області пересадки тканин найбільшим є кількість операцій з пересадки рогівки.


Слайд #14
Презентація на тему «Трансплантація» - Слайд #14

Злочинна діяльність
На території СНД найбільш гостро проблема нелегальної торгівлі людськими органами стоїть в Молдавії, де була розкрита ціла підпільна індустрія торгівлі нирками. Угрупування промишляла набором добровольців, згодних за 3 тисячі доларів розлучитися з ниркою для її продажу в Туреччині.
Однією з небагатьох країн світу, де законодавчо дозволена торгівля нирками, є Іран. Вартість органу тут коливається в межах від 5 до 6 тисяч доларів США.


Слайд #15
Презентація на тему «Трансплантація» - Слайд #15

За статистикою, з віком значно зменшується число пацієнтів, які страждають від відторгнення нирки і несумісності тканин, але от ризики заражень або ускладнень в роботі серцево-судинної системи значно зростають. Тому при прийнятті рішення про трансплантацію нирок у пацієнтів старше 50, дуже важливо розглянути і проаналізувати всі фактори і ризики, включаючи поточний стан здоров'я, наявність донора-родича, кваліфікацію лікарів, фінансові можливості пацієнта і так далі.


Слайд #16
Презентація на тему «Трансплантація» - Слайд #16

Провідні клініки США, лідируючі в області трансплантації органів
В даний час, в Сполучених Штатах Америки відкрито більше 200 клінік і медичних центрів, що спеціалізуються на трансплантації органів.
Однією з найвідоміших і успішних американських клінік, в якій проводяться операції з трансплантації органів, є Клініка «Мейо» (Mayo Clinic). Ця клініка - одна з найстаріших і великих медичних мереж в США, і перша операція з трансплантації органів була проведена в ній ще в далекому 1963 році.


Слайд #17
Презентація на тему «Трансплантація» - Слайд #17

Новые достижения


Слайд #18
Презентація на тему «Трансплантація» - Слайд #18

Пересадка и нанотехнології


Слайд #19
Презентація на тему «Трансплантація» - Слайд #19

Аллотрансплантація


Слайд #20
Презентація на тему «Трансплантація» - Слайд #20

Нарешті, дуже вагомим питанням є складання бюджету та пошук коштів на операцію по трансплантації органів. Як правило, кожен конкретний трансплантаційний центр має свою цінову політику і можливі пільги для тих чи інших категорій пацієнтів. Однак, як і раніше операції з пересадки органів залишаються одним із самих дорогих видів хірургічних послуг, який також у багатьох випадках вимагає довгострокового періоду реабілітаційного лікування та післяопераційного спостереження, пов'язаного з чималими додатковими витратами.


Слайд #21
Презентація на тему «Трансплантація» - Слайд #21

Арнольд Шварценеггер пропагуює трансплантацію органів
У п'ятницю 19 березня 2011 губернатор Каліфорнії Арнольд Шварценеггер відвідав дитячу лікарню в Пало Альто, де виступив на підтримку нового закону про трансплантацію органів. Він покликаний стимулювати каліфорнійців до більш активної участі в різних донорських кампаніях.


Слайд #22
Презентація на тему «Трансплантація» - Слайд #22

Арнольд Шварценеггер пропагуює трансплантацію органів
У п'ятницю 19 березня 2011 губернатор Каліфорнії Арнольд Шварценеггер відвідав дитячу лікарню в Пало Альто, де виступив на підтримку нового закону про трансплантацію органів. Він покликаний стимулювати каліфорнійців до більш активної участі в різних донорських кампаніях.


Слайд #23
Презентація на тему «Трансплантація» - Слайд #23

Закон разработан в администрации губернатара штата, а привлечение Стива Джобса очень тонкий маневр.
Новый закон предусматривает целый ряд мер по расширению донорской базы в Калифорнии. Одной из них является изменение форм на получение или продление водительских прав. Уже непосредственно на этом шаге человек сможет записаться в доноры. «Задав всего лишь один дополнительный вопрос мы можем вдвое увеличить число трансплантантов в Калифорнии», говорит Джобс.


Слайд #24
Презентація на тему «Трансплантація» - Слайд #24

Заключение
Наука не стоит на месте, примером тому является сенсационная операция по трансплантации глаза, а так же первая удачная модель сердца с искусственным желудочком. Конечно, технология операций будет совершенствоваться, модифицироваться, существенно сократится время её проведения. Тогда можно будет думать о том, чтобы их тиражировать. Главный шаг уже сделан, притом удачный, пройдёт ещё немного времени, прежде чем эти операции станут рядовыми.