Презентація "Велика панда"

-2
Попередній слайд
Наступний слайд


Завантажити презентацію "Велика панда"
Слайд #1
ВЕЛИКА ПАНДА АБО БАМБУКОВИЙ ВЕДМІДЬ


Слайд #2
Загальна характеристика
Велика панда (лат. Ailuropoda melanoleuca - «чорно-білий котоног») або як її ще називають бамбуковий ведмідь, відноситься до сімейства ведмедів. Це ссавець родом з центрального Китаю, тому з середини ХХ століття стала своєрідним символом цієї країни.


Слайд #3
Місце проживання панди - гірські регіони Тибет і Сичуань. Зазвичай велика панда досягає розмірів 1,2-1,5 метра і важить від 30 до 160 кг. Від інших ведмедів її відрізняє довгий, до 12 см хвіст. Її масивне тіло покриває густе біле хутро, яке переходить до ніг в чорний.


Слайд #4
Крім цього чорним також пофарбоване і хутро навколо очей, утворюючи так звані «окуляри». На товстих і коротких задніх лапах є досить гострі кігті, а на підставі пальців і на підошві голі подушечки. У панди досить незвичайна будова лапи, вона складається з п'яти звичайних пальців і видозміненій кістки зап'ястя, яку називають «великим пальцем».


Слайд #5
Товста шерсть забезпечує тепло панді в її холодних лісах. Велика панда має великі кореневі зуби та сильні щелепні м'язи, що допомагають їй поїдати твердий бамбук.


Слайд #6
Загальна площа ареалу їхнього проживання біля 30 000 км², проте існує думка, що панди живуть на ділянці, що становить не більше 6 000 км². У рідних лісах кожна панда визначає свою територію, помічаючи крайні дерева за допомогою виділень із пахучих залоз. Іноді ці території частково накладаються на чужі межі, проте тварини звичайно уникають одне одного, живучи усамітнено.


Слайд #7
Китайська назва панди означає «ведмідь-кіт,» і означає те саме якщо прочитати її в зворотньому напрямку. На заході свою назву, «панда», вона отримала через віддалену схожість із Малою пандою, також вона була знана під назвою Плямистий Ведмідь (Ailuropus melanoleucus). Ближче до кінця 20-го століття панда стала своєрідним символом Китаю, та її зображення використовується на китайських золотих монетах. Вчені не мають точних даних скільки панди живуть в дикій природі, але, без сумніву, менше ніж в неволі. Китайські вчені повідомляли що панди в неволі досягали віку до 35 років.


Слайд #8
Але генетичні тести виявили, що Велика панда є безсумнівно справжнім ведмедем, та належать до родини Ursidae. Найближчим її родичем серед ведмедів є очковий ведмідь з Південної Америки. Науковці досі не досягли згоди щодо того, чи Червона Панда належить до родини ведмедевих (Ursidae) чи єнотових (Procyonidae).
Протягом довгого часу точна класифікація панди була предметом дебатів серед науковців, оскільки як Велика панда так і Червона панда поєднують ряд характеристик як ведмедів так і єнотів.


Слайд #9
Велика панда це вимираючий вид, головною загрозою її виживанню є подальша втрата середовища проживання та дуже низький рівень народжуваності, як в неволі так і в дикій природі. Вважають, що близько 1,600 панд досі проживають в дикій природі. Велика панда є символом Всесвітнього Фонду Дикої Природи (WWF)


Слайд #10
Поведінка
Великі панди — істоти нічні, що не сплять від сутінків до світанку. Вдень вони засипають і відпочивають, проте не в постійному лігві, а в затишному місці, де-небудь поміж скелями чи навіть у дуплі дерева.


Слайд #11
Харчування
Незважаючи на те, що таксономічно велика панда є хижаком, харчується вона майже винятково бамбуковими пагонами. Доросла панда протягом дня поїдає до 9-14 кг бамбуку.


Слайд #12
Як більшість ведмедів, вона є всеїдною твариною та в її раціон входять, окрім бамбуку, яйця, комахи, дрібні ссавці, риба, якщо на них вдається вполювати, а також вживають траву, квіти, гриби, корінці та кору. Як і ведмідь, панда вдається до нападів на бджолині гнізда.


Слайд #13
Розмноження
Сезон парування великих панд триває від середини березня до травня, коли тварини знаходять собі пару. На одну самицю претендує 4-5 самців. Нерідко на світ з'являються двоє чи троє ведмежат, але у більшості випадків самиця, за браком часу для необхідної опіки та уваги вигодовує одного з них, а решту полишає на загибель.


Слайд #14
Панди народжуються сліпі й майже голі, вагою не більше 150 г. Перші три тижні самиця практично постійно сидить, не випускаючи малюка з передніх лап. У п'ятимісячному віці малюк переходить на бамбуковий корм, а ще через місяць його відлучають від грудей. Коли йому виповнюється 1-1,5 року, дитинча залишає матір і провадить самостійне життя. Великі панди досягають статевої зрілості в шестирічному віці, і самиця народжує потомство кожні 2-3 роки.


Слайд #15
Панди за межами ареалу
Про Велику панду на Заході вперше довідались в 1869 від французського місіонера Давида Армана
Передача великих панд в американські та японські зоопарки була важливою складовою частиною дипломатії КНР в 70-х роках, коли розпочався культурний обмін між КНР та Заходом.


Слайд #16
Велику панду занесено до Червоної Книги.
Вона знаходиться під загрозою зникненя.
Найбільша загроза виживанню панди - це втрата і деградація її середовища проживання.


Слайд #17
ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!!!