Презентація "Ряд Гризуни"

-1
Попередній слайд
Наступний слайд


Завантажити презентацію "Ряд Гризуни"
Слайд #1
Ряд Гризуни


Слайд #2
Гризуни найбільш численний серед ссавців загін тварин - близько 1600 видів. Розділяються на 32 сімейства, поширені по всій земній кулі.


Слайд #3
Біологічна класифікація
Царство:Тварини (Metazoa)
Тип:Хордові (Chordata)
Клас:Ссавці (Mammalia)
Підклас: Плацентарні (Eutheria)
Надряд: Гризуни (Glires)


Слайд #4
Гризуни пристосовані до деревного, наземному і підземному, навколоводних способу життя. Багато активні вдень, але частіше виходять з укриттів в сутінки або вночі. Розміри тіла від декількох сантиметрів до 1,5 м., у багатьох досить довгий хвіст. У гризунів зазвичай добре розвинений волосяний покрив.


Слайд #5
Основні дані:  Зуби та жувальні м'язи     Латинська назва цього ряду - Rodentia. Вона походить від дієслова „rodere", яке перекладається як „гризти". Усі гризуни мають схожу будову щелеп. У них немає іклів. Між різцями й корінними зубами є великий простір (діастема). Різців у них всього по одному з кожного боку верхньої і нижньої щелеп. Різці не мають коріння. Вони гострі, як бритва. При розгризанні твердої їжі різці стираються. Спереду вони вкриті винятково твердим шаром емалі, а їх задня частина складається з м'якого дентину. Завдяки цій особливості зуби гризунів самозаточуються і мають характерний вид долота.


Слайд #6
Різці ростуть протягом усього життя тварин, які, у свою чергу, повинні гризти тверді предмети, щоб сточувати твердий верхній шар зубів. Усього у гризунів може бути від 12 до трохи більше ніж 20 зубів. Жувальна поверхня корінних зубів буває дуже різноманітна - від горбкуватої до гребінчастої. Губи відіграють роль „брами" для захисту від потрапляння у рот непотрібних частинок. 


Слайд #7
Жувальні м'язи : Для гризунів важливими є м'язи, які знаходяться за щоками зовні щелепи. Ці м'язи не тільки замикають щелепи, але й дозволяють висовувати вперед нижню щелепу. Різний розвиток і функції цих м'язів привели до розділення гризунів на три найважливіші групи (інші вчені виділяють більше груп). Найбільш поширена з них - це мишоподібні, які змогли пристосуватися до різної їжі і найнеймовірніших умов життя.


Слайд #8
Поширення гризунів :
Велике поширення гризунів пов'язане з тим, що ці тварини дуже плодовиті. Багато з них можуть мати декілька приплодів на рік, і в кожному вони приводять велику кількість дитинчат. Існує своєрідна саморегуляція їхньої народжуваності. Гризуни пристосувалися до різноманітної їжі. Полівка протягом року могла б мати до 13 приплодів по 8 дитинчат в кожному. Зазвичай гризуни - рослиноїдні тварини, проте під впливом умов багато хякі з них стали практично всеїдними. На відміну від дитинчат інших мишей, новонароджені дитинчата голчатої миші хоча б частково покриті шерстю. Вони починають бігати через З дні після появи на світ.


Слайд #9
Чи тобі відомо,що…
Для щурів не є перешкодою навіть цегляна стіна. Різці цих гризунів спроможні здавити предмет з силою приблизно 1680 кг на 1 см2.
Під час катастрофічного збільшення чисельності хатніх мишей в Центральній Каліфорнії, що мало місце в 1926 році, за підрахунками дослідників, на 1 м2 припадало близько 20 гризунів.
Патагонська мара може пробігти велику відстань. Максимальна швидкість руху гризуна цього виду складає близько 45 км/год.
Деякі представники родини сліпакових (Spalacidae) протягом місяця перекопують до 500 кг землі.


Слайд #10
В процесі еволюції виникло безліч видів гризунів. Вони пристосувалися до життя в найрізноманітніших умовах - одні живуть під землею, інші на деревах або навіть у воді. МИШОПОДІБНІ
Підряд мишоподібних утворює найчисленнішу групу гризунів, і, в цілому, четверту частину всіх сучасних видів ссавців. В основному це миші та щурі.
Деякі з них, наприклад, полівки і лемінги, мають коротке й приземкувате тіло, чудово пристосоване для риття тунелів під землею або навіть і в снігу. Сліпаки пристосувалися до життя під землею. Вони не мають вушних раковин і хвоста, а їхні очі вкриті шкірою. Різці в них виступають навіть із закритої пащі, оскільки тварини використовують ці зуби в основному для риття. Широкий ніс допомагає сліпакам при будівництві підземних галерей. Тушканчикові можуть вижити навіть у пустелі, оскільки необхідну вологу отримують з їжі.


Слайд #11
Звичайна сіра полівка
Миша хатня, або домова, або звичайна
Миша споживає рослинну їжу: капусту


Слайд #12
СВИНКОПОДІБНІ
Представники підряду свинкоподібних, за винятком північноамериканського дикобраза, населяють Центральну і Південну Америку. Ці тварини відзначаються великою головою і заокругленим носом. У них народжуються досить самостійні, вкриті шерстю дитинчата. Розміри свинкоподібних дуже сильно варіюють - від розміру морської свинки до розміру найбільшого сучасного гризуна - водосвинки.
Багато з них живе на землі, проте північноамериканські дикобрази більшу частину життя проводять на деревах. Нутрії, що належать до цього підряду - чудові плавці. Вони мають плавальні перетинки, які.допомагають їм легко рухатися у воді. Патагонську мару можна впізнати за довгими ногами і великими вушними раковинами. Ця тварина зовні нагадує зайця. Водосвинки утворюють численні стада, які тримаються поблизу берегів водоймищ. Це найбільші сучасні гризуни. Дорослі особини можуть важити до 75 кг.


Слайд #13


Слайд #14
БІЛКОПОДІБНІ
Крім добре відомих нам білок, до підряду білкоподібних належать також бобри, бурундуки, довгоноги, соні і ховрахи. Бобри своїми виключно сильними різцями можуть валити дерева. Із стовбурів дерев вони будують дамби і хатки.
Очі деревних видів білок дозволяють їм точно визначати відстань, яку вони хочуть подолати, стрибаючи з одного дерева на інше. Деякі інші види, наприклад, летяги, можуть за допомогою літальних перетинок, розташованих з боків тулуба, перелітати на значну відстань.


Слайд #15
Білка-летяга
Білка в дуплі
Шерсть білки взимку
Білка чорна


Слайд #16
Дикобраз: харчується пагонами й корінням рослин, часто полює на комах або підбирає падаль. Дикобраз активний вночі, а вдень відпочиває в сухих норах або скельних ущелинах.


Слайд #17
Бобер: другий за величиною, після водосвинки, гризун. Він чудовий плавець і нирець. Характерні особливості бобра - плавальні перетинки і плоский, вкритий лускою хвіст - чудове пристосування для життя у воді.


Слайд #18
Дякую за увагу!