Твір на тему: «Про що розповідають символи»


Рейтинг твору 5 на основі 2 голосів

Говорила мати: «Не забудься, сину,
Як будуєш хату, посади калину.
Бо вогненні грона – наша кров червона.
Зоряна калина – і краса, і врода
Нашої країни, нашого народу».

Україна, як і будь-яка інша сучасна країна, має державні символи – Гімн, Герб та Прапор. Але як країна з багатим історичним минулим, наша Батьківщина має багато інших символів, так би мовити, неофіційних, народних. Вони несуть велике смислове навантаження і є характерними виключно для нашої країни, нашого народу, нашого життя.

Невіддільними атрибутами українського народу є калина, барвінок, верба. Калина завжди вважалася деревом українського роду. У сиву давнину вона пов’язувалася з народженням вогняної трійці – Зірок, Місяця і Сонця, а також з народженням усього Всесвіту. Червоні ягоди калини стали символом невмирущості роду і символом крові людської.

Недарма з давніх-давен на українських весіллях використовувалися наряди і рушники з вишитими на них кетягами калини. Адже калина – це ще й символ щирого кохання, краси та щастя. Щовесни калина вкривається ніжним білим світом і стоїть у білому вбранні, немов наречена, а восени приваблює палахкотінням криваво-червоних плодів. Про калину складено безліч народних пісень і легенд, калиною прикрашають оселю, нею уквітчують весільні короваї і навіть лікуються.

Не менш улюбленою рослиною у українців є й барвінок. В цій рослині втілюється незламність українського народу, адже листя барвінку залишається однаково зеленим і спекотного літа, і морозної зими. Вважається, що той, хто посадить на своєму дворі цю рослину, обов’язково дочекається щастя. Крім того, барвінок володіє могутньою цілющою силою и здатен перемагати важкі недуги.

Верба для українців завжди була символом великого кохання, щасливого життя, добробуту та злагоди в родині, символом здоров’я та довголіття. Гілочки верби українці приносять в домівку на Вербну неділю, тим самим вітаючи Всевишнього.

Не менш стародавніми оберегами, ніж рослини, у українців були і рушники. Вони супроводжували кожного українця з першого дня життя і до самої смерті. Рушник пройшов через багато століть, він і сьогодні залишається символом чистоти почуттів, глибини любові до своїх дітей, до своїх співвітчизників.

Я вважаю, що символи здатні згуртовувати людей, яким вдалося зрозуміти і сприйняти їх суть. У одвічних українських символах відображені наші традиції, наша історія, прагнення наших предків і наших сучасників. Кожен з них – це реальне явище, легенда або історична подія.