Твір на тему: «Значення духовності для повноцінного розвитку й утвердження особистості» (варіант 2)


Рейтинг твору 3.71 на основі 21 голосів

Духовний світ людини — це складне психологічне і соціальне явище, свідомість і самосвідомість, її «я», це те, чим визначається бідність чи багатство особистості, її соціальна поведінка. До духовного світу належить і воля, тобто здатність керувати своєю поведінкою.

Духовність не з’являється водночас з народженням людини, вона формується залежно від виховання, обставин і середовища. Одним з найважливіших факторів, які впливають на повноцінний розвиток і утвердження особистості, є література. Адже вона є особливою і при цьому доступною формою естетичного пізнання навколишнього світу, за допомогою якої людина має можливість збагачувати себе духовно.

Особисто я, вивчаючи рідну українську літературу, не тільки розширила уявлення про минулі епохи, а й навчилася мріяти, переживати разом з персонажами творів, збагатила свою мову.

Мова усної народної творчості, поетичних та прозових творів видатних українських письменників та поетів будь-якого часу — це й сьогодні зразок і мовний орієнтир для наших співвітчизників. Український народ має велику історію і не менш велику культуру. Твори таких талановитих митців, як В. Стус, О. Гончар, Г. Тютюнник, В. Шевчук, та багатьох інших авторів допомагають нам заглибитися в історію української культури, зрозуміти, чим і як жили наші предки у різні епохи і часи, збагнути їхню душу, красу і внутрішню велич, відчути безмежну любов до України.

Твори українських письменників, які ми вивчаємо в школі, торкаються й таких одвічних тем, як почуття кохання, переживання, терпіння і любов. Вони розкривають високі моральні цінності українського народу: відданість Батьківщині, незламність у прагненні до волі, чесність і порядність. Читаючи твори українських поетів і письменників я зрозуміла, наскільки важлива їхня праця, наскільки важливі їхні талант і майстерність. А ще я зрозуміла, що для того, щоб народ знав і пам’ятав літературні твори, вони повинні бути написані рідною мовою і торкатися найважливішого для наших співвітчизників.

Твори В. Стуса, О. Гончара, Г. Тютюнника, В. Шевчука та багатьох інших митців поглиблюють знання з історії України, знання про видатних особистостей і вірних синів українського народу. Твори української літератури виховують патріотизм, збагачують духовно, прищеплюють любов до батьківського дому, до рідного краю, до України. Вони правдиво відтворюють дійсність, поетично й яскраво подають відомості про боротьбу українців за соціальну справедливість і національну самостійність.