Твір на тему: «Запрошення друга у Вінницю»


Рейтинг твору 4.32 на основі 28 голосів

Якби я зібрався запросити друга до свого рідного улюбленого міста, я б написав йому листа, де розповів би про найцікавіші сторінки історії Вінниці і найбільш цікаві пам’ятки цього краю. Зробив би я це приблизно так:

«Шановний друже!

Я запрошую тебе відвідати затишне, душевне, неметушливе і в той же час колоритне та багате на визначні пам’ятки місто. Це старовинне місто розташоване на мальовничих берегах Південного Бугу.

Не дивно, що ці землі були заселені ще в стародавні часи, адже тут сама природа сприяла розвитку поселень. Густі ліси, повноводні річки і м’який, сприятливий клімат ще в епоху палеоліту приваблювали сюди різні давньоруські племена.

Історія Вінниці тісно пов’язана з ім’ям литовського князя Ольгерда, який у 1362 році, після перемоги над татарами, подарував ці землі своєму племіннику Федору Коріатовичу. Саме цей рік і вважають датою заснування Вінниці. Так з’явилася перша оборонна споруда, дерев’яна фортеця, збудована на високому березі річки. Що стосується назви міста, то існує кілька версій. У перекладі зі старослов’янської «віно» означає дар, придане, отримане Коріатовичами. «Вінниця» — винокурня, в якій варилися винні пива. Існує ще одна версія, за якою назва походить від назви річки Виннички.

Сьогодні Вінниця — це затишне місто, яке манить до себе гостинністю, привітністю і теплотою місцевого населення, а його пам’ятки відкриють багате і цікаве минуле цього старовинного краю. Щоб повною мірою відчути неповторний колорит цього чудового міста, треба здійснити по ньому неспішну пішохідну прогулянку. У центрі міста збереглися найстаріші пам’ятки архітектури. На вулиці Соборній знаходиться єдина оборонна споруда середини XIV століття, що дійшла до наших часів — Єзуїтський монастир чи, як його називають, «Мури». Духом старовинного міста просякнуті вузенькі вулички єврейського кварталу, який з давніх часів носив назву Єрусалимка. Знаменитою пам’яткою Вінниці є музей-садиба видатного хірурга і великого вченого Пирогова. На що ж ще варто звернути увагу? Це Миколаївська церква, шедевр дерев’яної архітектури, розташована в Старому місті, Православний Преображенський монастир, Храм Пресвятої Діви Марії Ангельської.

У будь якому разі, у моєму рідному місті можна знайти цікаві історичні місця, а головне відчути гостинність вінничан, їхню щиру та відкриту для кожного душу.

Дуже на тебе чекаю і ще раз ласкаво запрошую до Вінниці!»