Твір на тему: «Характеристика зв’язків України з країнами-сусідами»


Рейтинг твору 3.82 на основі 33 голосів

Національні господарства країн взаємодіють між собою у політичній, економічній, військовій, виробничій, екологічній, гуманітарній, культурній та інших сферах. Між країнами для реалізації цих відносин укладаються угоди, встановлюються дипломатичні стосунки, які регулюють усі напрямки співробітництва. Країни створюють міждержавні регіональні організації тощо.

Світове співтовариство — тісна система, у яку численні міжнародні зв’язки об’єднують країни світу, створюють світове господарство, яке складається з національної економіки багатьох країн світу. Світове господарство являє собою сукупність національних взаємодіючих господарств країн світу, функціонуючих на основі міжнародного поділу праці. Міжнародні економічні зв’язки відіграють найважливішу роль при з’єднанні країн у світову господарську систему. Ці зв’язки виражаються рухом робочої сили, товарів, капіталів, послуг, інформації між частинами світу, регіонами, країнами.

Європейський напрямок зовнішньоекономічної діяльності має для України важливе значення. Європейський Союз, у якому на сьогодні об’єднані багато країн Західної Європи, — найбільш розвинене інтеграційне міждержавне угрупування світу. Багато сусідів України (Словаччина, Угорщина, Польща) та балтійські країни вже увійшли до складу ЄС.

В Європі набуває значного поширення прикордонне співробітництво. Україна і країни Центрально-Східної Європи зацікавленні використовувати переваги прикордонного співробітництва. Деякі райони та області України залучені в європейські регіони: «Західний Буг» (спільно з польськими та білоруськими територіями), «Карпатський» (спільно з територіями Словаччини, Угорщини, Польщі, Румунії), «Верхній Прут» і «Нижній Дунай» (з прилеглими територіями Румунії та Молдови). Здебільшого, діяльність цих європейських регіонів зосереджена не на їх реалізації, а на розробці проектів співробітництва.

Сьогодні українське національне господарство ще недостатньо пристосоване до регіонального економічного співробітництва. Зовнішня економічна діяльність України ґрунтується на двосторонніх міждержавних договорах і угодах, які укладені як із більш віддаленими країнами, так і з сусідніми.