Твір на тему: «Чи можна вважати подвигом життя і діяльність Івана Франка»


Рейтинг твору 3.95 на основі 42 голосів

Івана Франка називають Каменярем за його цілеспрямованість у боротьбі з перепонами на шляху прогресу, титаном праці, генієм за всеосяжність життя, різноманіття проблем, які він перед собою поставив, національним пророком, бо він вів народ своєї країни до найкращої долі. Пророк із поеми «Мойсей» каже, що: «сорок літ я трудився, навчав», і так само про себе міг сказати І. Франко, бо він з сорока років праці не втратив жодного дня. Ним написано близько шести тисяч творів. Найбільш повним виданням став 50-томник, але до нього увійшли не всі твори.

Франко народився у селі Нагуєвичі Львівської області.

Ще за життя поета впродовж сорока років вийшло десять збірок його творів: «З вершин і низин» (двічі), «Балади і розкази», «Мій Ізмарагд», «Зів’яле листя», «Semper Tiro», «Із днів журби», «Давне і нове», «Із літ моєї молодості», «Вірші на громадські теми». Вони стали поетичною скарбницею з мистецькими перлинами. Насамперед Франко виступав як поет-громадянин. Неповторним досягненням української літератури стала його політична лірика. А її вершиною можна по праву вважати відомий пролог до твору «Мойсей». Служіння заради народу в поезії Франка переростає до найвищої мети — боротьби за щастя і волю людини: «Лиш боротись — значить жити», але навіть у наймужніших бувають «дні журби» і «хвилини розпачу». Саме в такий час і з’явилася найромантичніша збірка Франка «Зів’яле листя», яка стала шедевром української та світової лірики.

Є у Франка й окремий чудовий світ — його проза, яка складається із новел, оповідань, образків. Письменник задумав ще більше ніж у поезії відобразити всю глибину і ширину життя. Цю задумку Франко реалізував у десяти романах і повістях, у ста п’ятнадцяти оповіданнях, образках і новелах. Уся його проза має захоплюючий сюжет, безліч життєвих деталей, у ній чується живий голос.