Твір на тему: «Творчість Горація – одна з вершин римської літератури»


Рейтинг твору 3.67 на основі 3 голосів


Ім’я поета Квінта Горація Флакка фігурує у переліку найвидатніших митців золотої епохи римської літератури і стоїть у перших його рядках. Він був автором численних послань, сатир, гімнів і, звичайно ж, од, які і принесли поетові найбільшу славу. Немає жодних сумнівів у тому, що він став гідним спадкоємцем таких видатних давньоримських поетів, як Анакреонт, Сапфо і Алкей.

Сільське життя, природа, буття людини, призначення поезії, кохання — все це було темами творів видатного римського поета, який створював надзвичайно мелодійні вірші, сповнені м’якістю, благозвучністю, ніжністю і ліричністю.

Особливою красою вирізняється неповторна ода Горація «До Мельпомени», яку він присвятив музі театру, трагедії і драми. Цей вірш поет склав із любов’ю і глибокою пошаною, він став своєрідним творчим підсумком окремого періоду творчості Горація. У цій оді автор висловлює шану Мельпомені, якій він завдячує за своє визнання і повагу до себе. При цьому митець адресує їй і жартівливий докір: «на кого в час народження впаде твій погляд дружній, тому не буде милим ані кулачний бій, ані кінські змагання». Горацій стверджує, що жодна з традиційних для чоловіків розваг не буде так збурювати і цікавити, як неповторна краса природи і нестримне бажання увіковічити її красу в поетичних рядках.

Ще одним, не менш відомим твором Горація є ода «До Малія Торквата», яка відображує зміну пори року — зиму змінює весна, а весну — спекотне літо. Танці німф, шум річок, буйність вітру і зелень трав — на такому тлі лине час, який викрадає наше життя і дні, які здаються нам найбільш щасливими. Туга і легкий, немов тінь диму, сум охоплюють читача, але разом з тим в описах природи поет показує нам ілюзорність нашого життя, такого ж прекрасного, як і навколишня природа.

Роки життя людини вбирають у себе і холод снігу, і буйство весни, і пристрасть літа, і мудрість осені, зі щедрими дарами якої нестрашно зустрічати жорстокі зимові холоди, пору року, під сніговою ковдрою якої приходить вічний відпочинок. Не слід забувати і про те, що наше життя не вічне, бо саме думка про це допоможе не лише достойно зустріти старість, а й максимально насичено прожити відведені нам дні.

Літературознавці і критики досить часто розходяться в поглядах на творчість того чи іншого митця, на ті чи інші речі, але в тому, що творчість дивовижного майстра поетичного слова, творця гармонічної та блискучої поезії розуму Горація — одна з вершин давньоримської літератури, сходяться всі без винятків.