Твір на тему: «Протистояння митця та філістера» за казкою Ернста Гофманна «Крихітка Цахес»


Рейтинг твору 4.17 на основі 42 голосів

Амадей Гофман — видатний і багатогранний німецький митець-романтик, талановитий письменник, художник і композитор. У його фантастичних романах, оповіданнях і казках втілився неперевершений дух німецького романтизму.

Події, що описуються у більшості творів А. Гофмана, за рідкісним винятком, відбуваються у повсякденній обстановці, герої його творів живуть не в далеких краях, а десь поряд, майже в реальному світі. Головною особливістю і характерною рисою романтичної творчості митця є гармонійне поєднання нестримної фантазії і реальності, контрастне протиставлення потворного, приземленого, буденного прекрасному і високому. Крім того, літературним творам А. Гофмана притаманні гротеск та іронія.

Одним з найяскравіших і найвідоміших творів А. Гофмана є казка «Крихітка Цахес на прізвисько Цинобер». Головний герой цього багатопланового твору — потворний карлик Цахес, який з допомогою доброї феї Розибельверде став для всіх оточуючих не просто фізично здоровим і красивим, а талановитим у різних сферах життя. Але всі ці риси він відбирав у по-справжньому красивих і талановитих людей.

Єдиним, хто бачив, що Цинобер користується чужою славою і хистом, був поет Балтазар. Між ним і Цахесом, через те, що той присвоював собі написані поетом вірші, розгорівся конфлікт. Тим більше, що на присвоєнні слави Балтазара Цахес не зупинився, а вирішив ще й одружитися з коханою дівчиною поета. Вона, як і усі інші, знаходилася під чарами потворного карлика.

Ще одним позитивним героєм казки «Крихітка Цахес» був доктор і маг Проспер Альпанус, в образі якого автор втілив свої погляди на чесність та справедливість. І якщо через дію чарів феї Розибельверде потворної суті Цахеса не помічав ніхто, окрім Балтазара, то він теж бачив істинну суть Цинобера, користуючись для цього магічним дзеркалом. Саме він довів феї, що її доброта та чари дісталися негідній людині, що її експеримент з духовним перевтіленням Цахеса не вдався, саме він вимагав повернути все назад і допомагав Балтазару у боротьбі проти потворного карлика.

Як і водиться в казках, все закінчується щасливо, і добро перемагає зло. А події, які відбувалися з Цахесом та іншими героями твору, доводять, що досить часто люди бачать в оточуючих не те, якими вони є, а те, якими вони хочуть їх бачити. Ці «чари» характерні для будь-якого суспільства і будь-якого часу. Туму казка А. Гофмана «Крихітка Цахес на прізвисько Цинобер» є актуальною й сьогодні, адже й сьогодні можна спостерігати явища, відображені у творі.