Твір на тему: «Найкрасивіша фортеця України»


Рейтинг твору 2.67 на основі 6 голосів

Україна має історію, сповнену різноманітними подіями. Був занепад, але ж згодом — процвітання. Існували різні князі, воєводи, гетьмани, отамани. Кожен з них зробив в історію нашої держави внесок. Найбільше мені подобається епоха, коли Батьківщина активно розвивалася: процвітали архітектура, живопис, мистецтво. Є багато людей, які намагалися робити все на благо держави: княгиня Ольга, Володимир Великий, Богдан Хмельницький, Іван Мазепа, Михайло Грушевський та інші.

Наша Батьківщина багата на архітектурні пам’ятки. Споруди різних епох зачарують погляд кожної людини. Могутність, велич, краса дивують усіх. Будівництво найгарніших споруд, як на мене, почалося ще за часів Київської Русі. Згодом було зведено чимало храмів, церков, замків, башт, фортець, укріплень.

Я вважаю, що найкрасивішою фортецею України є Хотинська. Вона була побудована за Данила Галицького в середині тринадцятого століття для оборони князівства. За часів молдавського правління на території України будівля була збільшена втричі. Було укріплено стіни, ширина яких сягала п’яти метрів, а висота сорока. Також було збудовано підвали для збереження зброї.

Фортеця — одна з наймогутніших укріплень Східної Європи. Під стінами цієї будівлі велися запеклі війни, були славетні перемоги та страшні поразки. Підйомний міст — в’їзд у фортецю. Саме через нього мали змогу заходити вороги на територію Хотина. Існував також і інший міст-пастка. Туди тікали вороги, коли на них летіли стріли й списи. Чужинці бігли на міст, а він, маючи спеціальний механізм, провалювався. Усе було продумано до тонкощів. Це й дало змогу вигравати чимало війн у стінках цієї фортеці.

Хотинська фортеця вражає своєю могутністю й красою. Вона побудована на річці Дністер. Можна побачити прекрасні пейзажі, перебуваючи у фортеці. Розміри ж будівлі не можна уявити, поки не побачиш на власні очі. Тут є величезні вежі, діаметром понад вісім метрів, стіни, прикрашені мозаїкою з червоної цегли, досягають сорока метрів. Оборонні мури, брами, башти, мости вразять кожного.

Хотинська фортеця — одне із семи чудес України. Сьогодні це Державний історико-культурний заповідник. Тут проводиться багато свят, і навіть знімаються фільми. Кожного року у фортеці відбувається фестиваль, де досвідчені воїни з різних країн змагаються між собою. Також тут проводяться цікаві конкурси, ярмарки, концерти. Режисерів також захоплює велич цієї фортеці. Тут знімали такі фільми як «Захар Беркут», «Тарас Бульба», «Д’Артаньян і три мушкетери» та інші.

Отже, Хотинська фортеця має свою історію, яка збагачена багатьма перемогами. Найбільше досягнення — це те, що будівля зберіглася до наших часів. Вона допомагає дізнатися більше цікавої інформації про нашу державу. Фортецею може помилуватися кожен. Я впевнена, вона нікого не залишить байдужим.