Твір на тему: «Краще черствий хліб у своєму домі, ніж різноманітність страв за чужим столом» (варіант 2)


Рейтинг твору 3.86 на основі 36 голосів

Ще з раннього дитинства батьки повинні привчати своїх дітей до самостійності. Адже якщо зробити це запізно, або ж не робити взагалі, то людина, яка виросте з розпещеного маляти, не матиме поняття, де межа між «своїм» і «чужим». Така особистість не матиме змоги самореалізуватись, знайти своє призначення в житті, поставити перед собою конкретну ціль і шляхи її досягнення.

Приказка говорить: «Краще черствий хліб у своєму домі, ніж різноманітність страв на чужому столі». Звісно, споживання смачної їжі приносить задоволення. Але саме черствий хліб у даному випадку задає мотивацію до досягнення більшого.

Те, що було досягнуто твоєю власною працею, гріє душу більше, ніж чужі успіхи, і так було споконвіку. Треба вміти радіти досягненням інших, але в той же час не забувати про власний розвиток. Важливо вміти поставити перед собою правильну мету, скласти план її досягнення, зважити усі плюси і мінуси, передбачити перешкоди, але ні в якому разі не опускати рук перед насмішками долі.

Не кожен уміє працювати на своє благо: хтось робить добро іншим, водночас не залишаючи нічого собі, хтось робить навпаки: працює тільки на себе, не залишаючи нічого іншим. Але ледарів та дармоїдів не любить ніхто: рано чи пізно вони залишаються поза соціумом. Про це часто говорять українські народні казки, та й взагалі казки всього світу.

Не всі наші спроби досягти кращого можуть увінчатись успіхом. Життя — річ повна перешкод і несподіванок; воно складається з чорних та білих смуг, і саме ми вибираємо, якою фарбою малювати сьогоднішній день. Те, що ти зробиш зараз, вплине на твоє майбутнє, незалежно від того, чи був це крок назустріч меті, чи в протилежний бік. Наполегливість — це одна з найважливіших рис, які безпосередньо впливають на будівництво «власного дому» та на «вечерю черствого хліба». Ідучи за своїм істинним покликанням, людина здатна звертати гори, хоча й сама цього не знає.

Безкінечна мудрість українських прислів’їв та приказок. Набутий українським народом досвід століть відкривається саме в таких, здавалося б, простих словах. «Краще черствий хліб у своєму домі, ніж різноманітність страв на чужому столі», — мовить приказка. І хоча їй уже не одне століття, її актуальність не втрачається й досі. Проводячи паралель із сьогоденням, ми побачимо, що суть не змінюється: працюючи на своє благо, ми не тільки збагачуємо себе духовно, а й морально. Переборюючи щоденне ледарство, ми стаємо на крок ближчі до бажаних «смачних страв», які зваблюють нас на «чужому столі».