Презентація на тему «Гуцульська кухня» (варіант 1)


Рейтинг презентації 5 на основі 1 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Гуцульська кухня» (варіант 1) - Слайд #1

Гуцульська кухня


Слайд #2
Презентація на тему «Гуцульська кухня» (варіант 1) - Слайд #2

Гуцульська кухня - частина української кухні, розповсюджена на Гуцульщині, має давню історію, славиться різноманітністю. Історія гуцульської кухні сягає глибокої давнини і при цьому відповідає регіональним особливостям. Наша кухня багата традиціями та різноманітністю страв.Серце кухні – всеочищаючий вогонь, жива ватра. Перед очима постає традиційне:біля печі порається жінка, навпроти дверей стоїть стіл, накритий тканою скатертиною, на столі – кулеша, пишна, весела, запашна.


Слайд #3
Презентація на тему «Гуцульська кухня» (варіант 1) - Слайд #3

Це густа каша з кукурудзяного борошна, яку требе добре вимішувати, щоб відставала від стінок. Гуцули кажуть: якщо дівчина вміє зварити добру кулешу, то вже може виходити заміж. Тому, варячи кулешу, дівчата приспівували:Кулешу мішєю, Дай ти, Боже, здоровєчка, пишний кулішєрю.Кулеша в гуцулів – другий хліб, адже в таких суворих кліматичних умовах кукурудза – єдина злакова культура.


Слайд #4
Презентація на тему «Гуцульська кухня» (варіант 1) - Слайд #4

До кулеші подавали бринзу – овечий сир.
Подоїли всю худібку – й ватаг приступає,
Коло сиру він мудрує, смаку прибавляє.
Отже, виготовленням сиру на полонині займається тільки
ватаг, бо це надзвичайно відповідальна справа, яка
потребує і знань, і особливого чуття.


Слайд #5
Презентація на тему «Гуцульська кухня» (варіант 1) - Слайд #5

До Яка ж тота полонинка повесні весела,Як овечки у ню ідут із кожного села…Скотарство – основний промисел на Гуцульщині. Вівці давали і одяг, і їжу. Тому гуцули ставилися до цих тварин з великою любов`ю. Подоїли коровочок, овечок здоїли,Ватаг бринзу б`є в берівку, шоби усі їли.І гуцули бринзу їдє, і гуцульські діти,Не слабуют вни ніколи, в кожушки одіті.


Слайд #6
Презентація на тему «Гуцульська кухня» (варіант 1) - Слайд #6

Утамувати спрагу горянам допомагали гарбата (чай із трав) або вар (узвар) – компот із сухофруктів (сушениць).
Зазвичай фрукти сушили в бужарнях. Тому напій із сушениць має особливий колір, смак і аромат. Він добре тамує спрагу, зберігає корисні вітаміни та не містить багато калорій.


Слайд #7
Презентація на тему «Гуцульська кухня» (варіант 1) - Слайд #7

А ще до кулеші дуже смакує гуслянка – оригінальний і корисний кисломолочний продукт. Гуслянку вживають до кулеші, картоплі, а коли вона добре вистоїться, готують смачний і корисний напій – розвід. Він дуже добре тамує спрагу, тому незамінний у час
сінокосу для косарів та громадінників.


Слайд #8
Презентація на тему «Гуцульська кухня» (варіант 1) - Слайд #8

Смачна і поживна гуцульська страва – бануш. Кукурудзяна каша, зварена на сметані (вершках). Бануш, як і бринзу, протягом століть готують виключно чоловіки, тому що вівчарство і все, що з ним пов'язане, - справа чоловіча. Справжній бануш готують на вогні, щоб димом пропах і вогню набрався.


Слайд #9
Презентація на тему «Гуцульська кухня» (варіант 1) - Слайд #9

Голубці — поширена українська страва, яка готується з листя свіжої чи кислої капусти та начинки з м'яса, рису чи гречки, кукрудзяних чи пшоняних круп, картоплі, квасолі, грибів, цибулі, моркви та прянощів. Гуцульські голубці – особливі. Готують їх, начиняючи квашене капустяне листя кукурудзяною крупою, до якої додають сала чи мяса.
Голубці гуцульські


Слайд #10
Презентація на тему «Гуцульська кухня» (варіант 1) - Слайд #10

У щоденному вжитку були картопля, капуста, росівниця(капустяна юшка, підбита кукурудзяною крупою). Варили борщ із квашених буряків, їли квасою, біб, цибулю, часник, конопляну або лляну олію.Готувалися й вареники з капустою, картоплею чи сиром, які в нас називають пирогами.