Твір на тему: «То хто ж комахи?» за новелою Франца Кафки «Перевтілення»


Рейтинг твору 3.67 на основі 18 голосів

Незвична за формою новела Франца Кафки «Перевтілення» глибоко гуманістична за своєю формою. І хоча перевтілення людини у комаху – фантастична подія, це тільки засіб експресії та образ, який автор використав для того, щоб звернути увагу на проблеми самотності людини у навколишньому світі і проблеми взаємовідносин у родині.

Головний герой новели Грегор Замза був вдячним сином і гарним братом. Своє життя він присвятив своїм батькам і молодшій сестрі. Увесь свій час він був змушений працювати і обрав важку роботу комівояжера лише для того, щоб мати змогу утримувати свою родину: «Ох, Господи, – думав він, – який важкий фах обрав я собі». Більшу частину свого життя Грегор проводив у дорозі, а вдома у нього не було жодного друга і навіть приятеля. Через занадто високе почуття обов’язку герой новели ні на хвилину не міг розслабитися.

Але після перевтілення Замзи у комаху виявилося, що його рідні просто користувалися ним – це було зручно і батькам, і сестрі. Насправді стан родини був не таким вже й важким, адже батько Грегора ще зміг працювати у банку, та й сестра майже одразу знайшла роботу. Виходить, що до цього вони просто не хотіли працювати і цілком покладалися на Грегора. Але це його на засмутило, а тільки надало спокій його душі: Грегор упевнився, що його рідні зможуть обійтися без його допомоги. За людськими законами повинна була настати черга рідних піклуватися про хворого Грегора. Та батьки майже одразу відмовилися від «огидної комахи», ненадовго вистачило терпіння і у сестри Грети, яка спочатку охоче доглядала за братом.

Виходить, що новела «Перевтілення» – це розповідь про людську невдячність, де справжніми комахами є рідні головного героя, а ніяк не сам Грегор. А перевтілення Грегора Замзи у комаху – це, скоріше, вдалий засіб узагальнення бід, які чатують на тих, хто зневажає своїх близьких і відмовляється від них при першій же нагоді. Адже найважче випробування на людяність – це збереження теплих стосунків у родині. Нескладно любити усе людство, та набагато складніше тривалий час допомагати хворій людині (а Грегор дійсно був хворим), тим більше, що такі відносини не завжди зустрічають розуміння у людей навколо.

Перевтілення у новелі – це образ будь-якого нещастя, яке може статися у родині. Тому цей твір має досить широке значення. Автор немов питає читачів: «А ви готові зневажати на труднощі, на косі погляди, жертвувати часом заради своїх рідних?» При цьому він не вірить, що така людина, як герой новели, могла б стати щасливою. Він не дає Грегору найменшого шансу, привертаючи нашу увагу до таких саме «комах», які й сьогодні існують та страждають поруч з нами, яких ми не помічаємо але яким можемо допомогти.