Твір на тему: «Майбутнє української мови»


Рейтинг твору 3.51 на основі 35 голосів

Про українську мову відомо досить багато. Досвідчені мовознавці та просто небайдужі можуть заглибитися в історію її появи, дослідити деталі, властивості функціонування в різні часи. Для цього достатньо мати інтерес, час і доступ до величезних ресурсів.

Зараз кожен з нас може приєднатися до аналізу стану мови та особливостей сучасного спілкування. Досить помітним для сьогодення є явище спрощення. Носії рідної мови намагаються звести до мінімуму словники труднощів, прибираючи виключення й прирівнюючи слова до загальних правил. З одного боку, це полегшує життя для тих, хто прагне знати українську мову, з іншого – істотно збіднює її лексичний і граматичний склад.

Технічний прогрес невпинно крокує вперед, стирає межі між різними сферами життя, формуючи глобальний світ, у якому мова стає не просто засобом спілкування, а засобом існування. І тепер саме час поставити питання щодо майбутнього української мови: вона переходить на новий етап розвитку чи, навпаки, регресує?

Далеко не всі можуть похизуватися тим, що володіють мовою на належному рівні. Більшість українців – покоління, що виховувалися в радянські часи, коли українська мова зазнавала певних утисків та мала надто вузьке коло користувачів. Зараз ситуація значно поліпшилася у зв’язку зі зростанням самосвідомості українців та достатньою увагою до мовного питання. Хоч у деяких російськомовних регіонах люди не наважуються спілкуватися українською на побутовому рівні, прагнення молоді до самовизначення України як окремої нації з окремою мовою дає надію на краще.

Інша річ – якою буде якість цієї «майбутньої» мови. Враховуючи те, що до української мови невпинно потрапляє безмежна кількість варваризмів, неологізмів та слів іншомовного походження, прогнози щодо чистої мови є невтішними. Але ж мова – це душа народу! А жоден народ не захоче мати забуту, занедбану душу. Тому кожне слово, кожен звук має нести в собі неповторну українську ментальність, і, перш за все, оспівану віками неймовірну милозвучність нашої мови. Її майбутнє, її право бути красивою - в наших руках. Відроджуймо, плекаймо українську мову!