Твір на тему: «Чи можливе зворотне перевтілення комахи Грегора Замзи?»


Рейтинг твору 3.74 на основі 38 голосів

У своїй новелі «Перевтілення» Франц Кафка торкнувся важливого для людини питання – питання любові та байдужості людей у сучасному йому світі. У творі байдужість спочатку перетворює героя на комаху, а потім і вбиває цю нещасну людину. Цікаво, що у більшості історій про перевтілення той, хто перетворюється на щось гидке і огидне, повернутися до нормального існування самостійно вже не може. Найчастіше повернути власне обличчя людині допомагає любов іншої, як правило, близької людини, яка заради цього переносить багато страждань и долає немало труднощів. Можливо, саме так могло статися і з героєм новели Грегором, але до кінця його днів навколо нього не знайшлося жодної людини, яка б його зрозуміла.

Дійсно, співчуття, щире серце і доброта допомагає людям, які потрапляють у важкі ситуації, вижити і повернути своє власне обличчя. Але поряд обов’язково повинен бути той, хто зробить разом з людиною перші кроки до повернення. І хоча герой новели до свого перевтілення постійно турбувався про своїх батьків, про сестру, віддавав їм усе, що заробляв, і переймався тим, що родина без нього буде бідувати, близькі Грегора, коли з ним сталася біда, навіть не загадали про те, що жили за його рахунок.

Але що ж приховано у метафоричному образі комахи? Для того, щоб знайти відповідь на це питання, слід звернути увагу на важливі морально-етичні аспекти твору. Справа в тому, що Кафка був не тільки письменником – він гарно знав ентомологію – науку про комах, гарно знав їх будову, їх поведінку, і тому дуже чітко розумів, у яку з комах міг перетворитися герой його новели. Тому й описує він Грегора у новому образі досить докладно: «У нього була заокруглена жорстка спина, яка передбачала наявність надкрилків. У жуків надкрилки, як правило, приховують тендітні крильця, що можуть розправлятися і нести комах далеко-далеко у сліпому польоті.

Описуючи вигляд Грегора, його поведінку, автор новели буквально кричить до своїх читачів, звертається до їхніх душ і сердець, благає, щоб вони зрозуміли, почули не тільки героя новели, але й тих, хто знаходиться поряд з нами, тих, хто волею долі перетворився на таких саме «комах».

Я гадаю, що рідні могли б урятувати Грегора від загибелі, і першим кроком у цьому порятунку була б їхня людяність, якої, на жаль, не було ні у батьків, ні у сестри. Тому автор новели «Перевтілення» Франц Кафка прагне довести у своєму творі, що у світі є велика сила, яка здатна зупинити будь-яке перевтілення – це любов, любов у найширшому сенсі розуміння цього слова.