Твір на тему: «Утвердження сили творчості і натхнення в долі героїв роману Михайла Булгакова «Майстер і Маргарита»


Рейтинг твору 4.2 на основі 20 голосів

Творчість — дитина натхнення. Ці двоє завжди разом, адже хороше мистецтво виникає лише в натхненної людини. Творчі люди завжди дещо відрізняються — вони окрилені саме натхненням. Проблема митця і натовпу, мистецтва і буденного життя, натхнення і прагматизму — вічна проблема, яку не втомлюються піднімати у своїх творах письменники. До цієї теми звернувся і Михайло Булгаков у своєму романі «Майстер і Маргарита».

Головним героям роману довелося подолати чимало випробувань, перш ніж вони зосталися разом. Що ж не дозволило їм опустити руки, здатися, що підтримувало їхнє прагнення бути разом? Я переконана, що не останню роль у цьому зіграли творчість і натхнення.

Існує версія, що Маргарита була закохана не в самого Майстра, а у справу, якою він займався. Мистецтво було предметом обожнювання здавна, адже люди намагалися зробити своє життя прекрасним. Життя Маргарити, яке не відзначалося натхненністю, просто вимагало появи у ньому чогось прекрасного і високого. Можливо, сама доля розпорядилася так, що вона зустріла натхнення свого життя. Я переконана, що зустріч цих двох людей не могла бути випадковою. І саме мистецтво стало причиною їхньої зустрічі, їхньої взаємодії, їхнього щастя. Маргарита так прагнула відновити роман свого коханого, що навіть пішла на угоду з дияволом. Її надихнуло прекрасне, якого і так мало у нашому житті.

Як на мене, мистецтво — центральний образ твору, адже воно було присутнім у житті майже кожного героя. Прекрасне навіть любив володар темноти, мороку і зла Воланд. Він цінував красу, він знався на мистецтві, він бачив натхнення у прекрасному. Митцем був і Бездомний, якого не завжди можна назвати творцем прекрасного, та все ж він був частиною великого мистецтва. Прибувши до Москви 30-их років, Воланд побачив мізерних людей, які переймалися лише матеріальними проблемами. Що може врятувати людей, які опинилися в полоні думок, які крутяться навколо грошей та квартирного питання? Певно, що це має бути щось значно вище, ніж побутова метушня.

У романі Воланд, володар темних сил, сказав: «Рукописи не горять». Ці слова — підтвердження незнищенності мистецтва, як явища культурного, духовного. Ці слова утвердили, що саме в мистецтві — сила цього світу, а натхнення живить цю силу. Мистецтво стало рушійною силою у долі багатьох героїв роману. Завдяки йому закрутилась уся та містична круговерть. Мистецтво стало причиною для зародження нового почуття — кохання. Ми навіть не уявляємо, яку купу речей ми можемо створити, натхненні прекрасним! Краси з нічого не буває, ми творимо її разом.

Та найвищим з усіх є мистецтво жити. На мою думку, Михайло Опанасович створив таку картину, щоб нагадати людям, як потрібно жити, які пріоритети треба розставити у житті. Життя має бути натхненим, кожен має займатися своєю справою, творити своє життя ми маємо тільки чесними способами. Мистецтво не терпить штучності, наше життя також не має бути несправжнім.