Твір на тему: «Сродна праця — найголовніше в житті»


Рейтинг твору 3.77 на основі 138 голосів

Тема сродної праці хвилює, мабуть, кожного. Робота за покликанням — одна з найголовніших речей, що робить людину щасливою. Справді, треба займатися тим, що дійсно подобається — тоді буде розвиток, зацікавленість, оптимізм, можливо, навіть гарна заробітна плата. Чи почуває себе втомленою людина, котра довго займалася улюбленою справою? Більш усього, що ні! Коли людина має роботу за покликанням, то відчуває себе піднесено — і робота відчувається легкою. Звичайно, якщо доводиться працювати над тим, що абсолютно недовподоби, то навіть після кількох хвилин роботи будь-хто буде відчувати себе втомленим та пригніченим.

Ідею сродної праці пропагували багато філософів. Хто ж як не ці мудрі, розумні науковці може дати кращу пораду суспільству. Філософи доводили свої думки за допомогою своїх афоризмів, повчань або навіть байок.

Не забуваймо нашого видатного філософа, поета Григорія Савича Сковороду! Саме цей чоловік одним із перших українців, який закликав народ займатися тим, що є приємним. Філософ чудово передав своє бачення у своїй байці «Бджола та Шершень». Твір був написаний 1744 року, та актуальності не втратив і до сьогоднішніх днів. У байці Григорій Сковорода пише про призначення праці в житті кожної людини на прикладі діалогу Бджоли і Шершня. Автор возвеличує любов до роботи, і водночас засуджує ледарство. Бджола — уособлення працелюбності, відданості улюбленій справі, а Шершень — «образ людей, що живуть крадіжкою чужого й родилися на те тільки, щоб їсти й пити». Автор доводить, що робота за покликанням приносить лише заводоволення. Виконання улюбленої справи є найсолодшою поживою.

Отже, можна впевнено зробити висновок, що праця має бути природною потребою для кожного. Не можна виконувати роботу через силу — це тяжко не лише фізично, а й духовно. Так, зараз дуже тяжкі часи, і, мабуть, не люди обирають собі роботу, а навпаки. Не слід зупинятися! Не можна зациклюватися на проблемах! Слід обрати хоча б хобі, яке приноситиме людині часточку задоволення. Пам’ятайте слова давньокитайського філософа Конфуція: «Оберіть собі роботу до душі, і вас не доведеться працювати жодного дня у своєму житті».