Твір на тему: «Чи згодні ви з тим, що Нора — жахлива мати, адже вона покинула трьох дітей заради утвердження свого я?» за п'єсою Генріка Ібсена «Ляльковий дім»


Рейтинг твору 3.84 на основі 274 голосів


П’єса «Ляльковий дім» є одним з найкращих творів норвезького драматурга Генріка Ібсена. Цей твір здійняв у суспільстві неабиякий резонанс, адже він був одним із перших представників «нової драми». П’єса не підпорядковувалася вже давно звичним канонам драматичних творів, у ній з’явилися модерністські ознаки, що передбачали можливість декількох варіантів трактування змісту.

У центрі твору — образ головної героїні, привітної та веселої жінки на ім’я Нора Хельмер. Усі події відбуваються в домі Хельмерів і розкривають певні грані подружнього життя героїв. Чоловік Нори, Торвальд постає перед нами серйозним та відповідальним працівником, економним хазяїном, на відміну від своєї дружини — легковажної та веселої. Автор змальовує ідилію сімейного життя, але ми відчуваємо, що все це лише верхівка айсберга, і справжній конфлікт прихований під товщею води. У міру розгортання подій п’єси перед нами постають все більш глибокі та серйозні проблеми, назріває протистояння поглядів та життєвих ідеологій. Нора віддавала всю себе своєму чоловікові, йшла на самопожертви та вирішилась на обман для того, щоб зберегти його самоповагу та гідність, а Торвальд сприймав шлюб насамперед як можливість виглядати кращим у очах суспільства, його цілком влаштовували самообман та фальш.

На мою думку, ми не маємо права звинувачувати Нору, адже вона прийняла рішення бути людиною, розібратися в собі та нарешті розірвати фальшиві стосунки, що стримували її все життя. Героїня сама розуміє, що вона була лише лялькою: спочатку в руках батька, потім — Торвальда. Але, незважаючи на це, ця тендітна жінка змогла врятувати чоловіка та винести сім’ю на своїх плечах. Нора зробила для своїх дітей дуже багато, але найголовніше те, що де б вона не перебувала, вона їх любить. Її вчинок покинути Торвальда є досить сміливим, я вважаю, що Нора — це унікальна жінка, адже вона змогла відважитись на пошуки власного я, відстояти свою гідність та заявити суспільству, що його правила є меншою мірою не досконалими.

«Ляльковий дім» — п’єса, побудована на глибокому психологізмі, у ній немає білого та чорного, поганих героїв та хороших. Усі ми — люди, які іноді приймають важливі, але складні рішення заради власних ідеалів та поглядів, заради пошуку себе в цьому буремному світі. Нора змогла зробити те, що для жінки в тогочасному суспільстві вважалося непристойним. Таким чином, автор через образ цієї героїні хотів донести нам важливість самопізнання та самоповаги.