Твір на тему: «Чому Сава Чалий — особистість трагічна?»


Рейтинг твору 4.29 на основі 14 голосів

Проблема патріотизму завжди піднімалася у нашій країні, так як у ході історії український народ переживав дуже багато війн, повстань, визвольних рухів. А поряд із цим питанням поставала і проблема вірності та відступництва.

Іван Карпенко-Карий у своїй трагедії «Сава Чалий» зумів передати ту тонку грань між правдою, вірністю державі та підступним обманом. Головним героєм цієї п’єси є ватажок гайдамаків Сава Чалий — реальна історична особа. Проте автор вніс певні корективи в долю славного вояки, зробивши його трагічною особистістю. То в чому ж полягає фатальність вчинків головного героя?

На початку твору перед нами, читачами, постає особистість сильна, розумна та впевнена у своїх діях. Сава користувався чималою повагою серед селян і простих людей. Вони готові були виконувати будь-який його наказ, адже покладалися на досвід Сави й поважали розсудливість героя. А от його побратима — Гната Голого — вважали надто різким та гарячим, тому думали, що ватагувати цей чоловік не може.

На мою думку, трагедія Сави Чалого полягає в тому, що він утратив упевненість у своїх діях, піддав сумніву свої власні сили та, як результат, зрадив свій народ і державу. Звісно, будь-яка людина на місці героя могла б розгубитися. Але, мабуть, варто було обговорити проблему із Гнатом іще раз. Адже Сава не просто так хотів затримати повстання — цьому були вагомі причини. Але він просто відпустив своїх гайдамаків на бездумну помсту, знаючи, що великого успіху така війна проти шляхти не принесе.

Велику роль у трагедії Чалого зіграв Шмигельський, який, мов змій-спокусник, зміг упевнити ватажка гайдамаків у тому, що йому слід примкнути до поляків. Шляхтич прикинувся щирим другом Чалого, навіть сам пішов у гайдамаки, взяв собі українське ім’я. Тому Сава довірився йому й прийняв фатальне рішення.

Звісно, що після такого його вчинку решта гайдамак стали вважати Саву зрадником. Гнат Голий, колишній побратим Чалого, поклав собі за мету помститися Саві та вбити його. Останній сцені, тобто вбивству, трагічності додає той факт, що головний герой уже сам зрозумів свою помилку, хотів повернути все назад, якось допомогти своєму народові, що раніше так йому довіряв і покладався на нього. Але, видно, не судилося. Відступнику не дали шансу повернутися до загону.

Таким чином, Сава Чалий — це дійсно трагічна особистість. Я вважаю, що його долю не можна було ні змінити, ні відвернути, адже він на це не міг вплинути. Завдяки пану Шмигельському головний герой зробив помилку та підписав собі смертний вирок. У цьому, на мою думку, і полягає трагічність твору.