Твір у форматі ЗНО: «Що таке справжня вірність?»


Рейтинг твору 3.81 на основі 64 голосів

Безперечним є той факт, що кожна людина повинна жити, дотримуючись певних високоморальних принципів, основи яких були закладені споконвіку. Одним з таких є вірність. Я вважаю, що саме вона тримає та рятує світ. Це неначе основа, на якій стоїть кожен. У суспільстві вірна людина викликає лише повагу.

По-перше, вірність відіграє важливу роль у нашому житті. Не можна говорити красиві слова просто так. Якщо людина пообіцяла бути вірною, то їй треба дотримуватися свого слова. Важливо, щоб у кожного з нас думки, слова та дії відповідали один одному.

Яскравим прикладом може слугувати повість «Маруся» Григорія Квітки-Основ’яненка. Автор уславлює високі морально-етичні якості простої людини. Квітка-Основ’яненко зображує життя звичайного українського народу. У творі склалося так, що Василь мав іти на заробітки, аби мати гроші, щоб знайти собі заміну в солдати й будувати світле майбутнє з коханою дівчиною Марусею. Вони були щасливою парою. Чекаючи свого Василечка із заробіток, Маруся сильно захворіла, через те, що потратила під зливу. Так і не дочекавшись коханого, дівчина померла. Маруся вірно чекала Василя, та такою виявилася її доля. Юнак, повернувшись додому, дізнався страшну звістку й не зміг пережити такої втрати. Він подався до Києва в монастир, де згодом і помер. Він залишився вірний своїй коханій. Так, не можна вдаватися в такі крайнощі, треба продовжувати повноцінно жити, але вчинок Василя викликає повагу.

По-друге, вірним слід бути не тільки комусь одному. Не можна зраджувати своїй Батьківщині, родині, адже це найголовніше, що ми маємо. Бути вірним тим, кого ти поважаєш — ось головна риса справжньої людини.

Не можу не згадати українського гетьмана Івана Мазепу. На чолі козацтва він постав 1687 року. За сімнадцять років гетьман провів десять літніх та одинадцять зимових походів. На жаль, Іван Мазепа повинен був підкорятися наказам царя Російської імперії. Петро І змушував козаків йти на війну зі шведами. Іван Мазепа виявився чоловіком вірним своїй Батьківщині, народові, принципам, поглядам. Гетьман пам’ятав, що Богдан Хмельницький був у союзі зі шведами, допомагав їм у військових походах. Мазепа зібрав полковників — і на раді домовилися не виконувати наказу царя, не воювати з колишніми союзниками. Український гетьман написав листа шведському королю, щоб не допустити входу російського війська на територію України. Петро І зробив Івана Мазепу зрадником, та насправді цей гетьман виявився відчайдушною людиною, яка була вірна Україні. Мазепа був змушений тікати до Туреччини, а російський цар зробив усе можливе для обрання нового гетьмана.

Отже, ми переконалися, що вірність — одна з найголовніших рис характеру людини. Вона викликає велику повагу. Вірність собі, своїм цінностям та принципам робить людину сильною особистістю. Зраді в нашому світі не повинно бути місця. Вірність може виявитися не тільки в ставленні до конкретної людини, бо ж це й любов до рідних людей, Батьківщини. В усі часи актуальними залишаються слова видатного Василя Симоненка: «Можна все на світі вибирати, сину. Вибрати не можна тільки Батьківщину».