Твір у форматі ЗНО: «Совість — найкращий порадник, слухай її частіше»


Рейтинг твору 3.8 на основі 176 голосів

На мою думку, совість справді є найкращим порадником для людини. Кожного з нас переповняють різні емоції залежно від того, що відбувається навколо — радість, збентеження, смуток, злість, захоплення. Але коли наступає момент прийняття рішення, у якому людина вагається, їй варто прислухатись саме совісті, і ось чому.

По-перше, зробивши той чи інший вибір, вчинивши так, як було потрібно, чи так, як підказало серце, людина завжди отримує наслідки. Якими вони будуть залежить від того, чим особа керувалась, приймаючи рішення. Якщо вона була залежна від певних обставин і не керувалась власним розумом, серцем, то тягар неправильного вибору буде завжди нагадувати про себе в її голові. Коли ж людина вчинила по совісті, то її єство і душа будуть чистими.

По-друге, якби усі люди перестали слухати поради совісті, людство давно б вимерло. Адже світ, у якому немає справедливості й розуміння, співчуття й любові, світ, у якому головними цінностями є власна вигода і нажива не має права на існування.

Як приклад до наведених вище аргументів я хотіла б привести історичний роман Пантелеймона Куліша «Чорна рада». У фінальних сценах, коли гетьман Яким Сомко сидів у темниці, до нього прийшов козак Кирило Тур з пропозицією визволити свого побратима. Проте полководець зрозумів, що коли б він погодився вийти з неволі, то на його місці повинен би був залишитись його визволитель. Совість гетьмана не дозволила поставити своє життя над життям іншого, і тому Яким Сомко відмовився від допомоги, поклавшись на свою совість.

Іншим прикладом може послугувати фільм американського режисера Девіда Гая Леві «Що б ви зробили…?» У цій кінострічці розповідається про те, як групу людей, незнайомих між собою, було запрошено до дивного обіду, який несподівано перетворився у смертельне випробування. Основним завданням для учасників було рішення: завдати болю собі чи незнайомій людині поруч. Тому, хто виграє, належала велика сума грошей і його життя. Фільм чудово демонструє, яку роль в житті людини грає совість, чи завжди вона може нею керуватися, і чи є вона гарантією правильного вибору.

У висновку я хотіла б сказати, що для мене совість — це одне із найвищих почуттів, які притаманні людині. Я завжди намагаюсь керуватись саме цим фактором, оскільки розумію, що кожна моя дія має свої наслідки.