Твір у форматі ЗНО: «Не той козак, що поборов, а той, що вивернувся»


Рейтинг твору 3.44 на основі 9 голосів

Я не погоджуюсь з думкою, що не той козак, що поборов, а той, що вивернувся.Переконана, що зіткнувшись з перешкодою, людина повинна подолати її, а не втікати від неї.

По-перше, пряме й рішуче вирішення проблем є обов’язковою умовою чистої совісті і життєвого успіху.

По-друге, уникаючи проблем, людина перестає думати про їхнє вирішення, не розвивається, деградує.

Підтвердженням моїх думок може бути герой роману-хроніки «Чорна рада» Іван Брюховецький. Він був досить цілеспрямованою людиною, але досягав своїх мрій шляхом обманів і підкупу. Він не намагався досягти згоди зі своїми противниками шляхом домовленості, не хотів зустрічатися з явною небезпекою віч-на-віч, а пробував обійти її усіма можливими нечесними способами. Та він забув, що втілювати свої бажання потрібно чесними методами, а за брехню завжди потрібно буде відповідати. Тож можемо спостерігати, що в результаті він загинув з нечистою совістю, так і не досягнувши бажаного успіху.

Мої переконання також ґрунтуються на власному досвіді. Мій знайомий на першому курсі навчання в університеті одразу забув про навчання. Казав, що йому важко, він нічого не розуміє, тому навіщо перетруджуватись. Він був упевнений, що нічого не втратить, якщо пропустить лекції, а перед сесією наздожене прогаяне. Зрозумів, як він помилявся, тільки після того, як не склав іспити. Він не тільки втратив стипендію, а ще й мав великі проблеми через свої пропуски, до того ж отримав величезну прогалину в знаннях, які наздогнати в другому семестрі було вкрай важко.

Підсумовуючи вищесказане, я ще раз переконалась, що свідома людина повинна завжди з гідністю зустрічати свої проблеми й боротися з ними. Тільки слабкі духом не хочуть долати життєві труднощі.